Svet pozná identitu strelca, ktorý zabil bin Ládina

Mužom, ktorý v roku 2011 v pakistanskom Abbottábáde zabil bývalého šéfa teroristickej siete al-Kajdá Usámu bin Ládina, bol Rob O'Neill.

06.11.2014 12:51
debata (35)

Informoval o tom portál dailymail.co.uk, ktorý hovoril s jeho otcom Tomom O'Neillom. Rob O'Neill, ktorý po 16 rokoch činnej služby odišiel do výslužby, bol členom amerického námorného komanda SEAL, to bin Ládina prepadlo v jeho úkryte. Rozhovor s Robom O'Neillom tento mesiac plánuje odvysielať stanica Fox News.

„Ľudia sa ma pýtajú, či sa nebojím, že ISIS (radikálna organizácia Islamský štát) kvôli tomu, že Rob zverejnil svoju identitu, príde a dostane nás. Odpovedám, že nakreslím na vchodové dvere obrovský terč a poviem ‚tak poďte‘,“ vyhlásil Tom O'Neill.

Už vlani Rob v anonymnom rozhovore s časopisom Esquire vyhlásil, že na bin Ládina vypálil z blízkosti tri strely do čela. Najprv vypálil dva výstrely. „Bum! Bum! Pri druhej rane už padal. Zosunul sa na podlahu pri posteli, kde som ho strelil znova na rovnaké miesto,“ prezradil vtedy.

V minulosti sa ale o podrobnostiach usmrtenia teroristu pochybovalo. Podľa niektorých špekulácií ho O'Neill zasiahol len raz strelou, čo bin Ládina smrteľne poranilo, ale nezabilo. Následne to vraj dokončili ďalší dvaja členovia komanda streľbou do hrude.

O'Neill sa rozhodol prehovoriť po tom, čo prišiel o niektoré vojenské a sociálne výhody tým, že odišiel zo služby po šestnástich rokoch a nie po zvyčajných dvadsiatich. Patrí medzi príslušníkov elitných síl s najväčším počtom ocenení, ale za zverejnenie jedného z najprísnejšie stráženého tajomstva mu hrozia problémy.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rob O´Neill #Usama bin Ládin