Povstalci hlásia vládnu ofenzívu, ukrajinská armáda to popiera

Vodcovia východoukrajinských povstalcov ohlásili začatie frontálneho útoku ukrajinskej armády. Podľa šéfa doneckých vzbúrencov Andreja Purgina vojaci útočia na troch štvrtinách frontovej línie, separatisti sa vraj urputne bránia. Kyjev informáciu poprel s tým, že ozbrojené sily dodržiavajú prímerie.

06.11.2014 15:01 , aktualizované: 17:48
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Oksana Safonová pri posteli syna Kirilla, ktorého zranil delostrelecký granát na futbalovom ihrisku v Donecku.
debata (119)

„Začala sa skutočná vojna, oni útočia a my sa bránime,“ povedal Purgin ruskej agentúre RIA Novosti. Bojuje sa podľa neho aj v miestach, kde znepriatelené strany doteraz dodržiavali pokoj zbraní.

Vládne sily podľa Purgina ostreľujú predmestie Donecka, kolóna obrnenej techniky vošla do mesta Jasynuvata severne od Donecka. Masívny útok je podľa ruskej agentúry Interfax hlásený aj pri obce Pisky, ktorá leží na severovýchod od Donecka neďaleko medzinárodného letiska. Hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Vladislav Selezňov informácie vzbúrencov poprel. „Tieto obvinenia odmietame. Prímerie dohodnuté v Minsku prísne dodržiavame, jednotky sú na predchádzajúcich pozíciách, nikam nepostupujú,“ povedal hovorca telefonicky spravodajcovi agentúry Reuters.

Podľa ukrajinských novinárov naopak zahájili bojové akcie povstalci, ktorých bojové úsilie sa rovnako ako v minulých dňoch a týždňoch sústreďuje do priestoru doneckého letiska. Vzbúrenci podľa serveru Podrobnosti pália na areál z protitankových diel a raketometov Grad. Armáda ale údajne situáciu kontroluje.

Obe strany konfliktu sa obviňujú zo smrti školákov

Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo Kyjev z hrubého porušovania mierových dohôd na separatistickom východe Ukrajiny.

Namiesto toho, aby sa ukrajinská vláda podieľala na zmierňovaní napätia, stupňuje svoje vojenské operácie namierené proti povstalcom, uviedla Moskva.

Ruská diplomacia sa tak vyjadrila deň po tom, čo na školskom ihrisku v Donecku zabil delostrelecký granát dvoch chlapcov vo veku 15 a 18 rokov. Škola sa nachádza asi tri kilometre od doneckého letiska, kde pokračujú boje medzi rebelmi a ukrajinskou armádou.

„V súčasnosti je jasné, že ukrajinská strana dohody hrubo porušuje. Namiesto aby sa Kyjev podieľal na deeskalacii napätia, vrátil sa na juhovýchode krajiny k intenzívnemu užívaniu ťažkých zbraní, čo vedie k tisícom obetí a masívnym škodám,“ konštatovalo ruské ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení.

Zo smrti chlapcov sa navzájom obviňujú obe strany konfliktu. Na miesto už dorazili pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých k vyšetreniu prípadu v stredu vyzval ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin.

Vodca povstalcov Boris Litvinov uviedol, že chlapca zabili svojou paľbou ukrajinskí vojaci. Hovorca ukrajinskej armády to odmietol a zverejnil fotografie a videonahrávku, ktoré podľa neho dokazujú, že streľba vychádzala zo zóny kontrolovanej separatistami. Šéf samozvanej Doneckej republiky Alexandr Zacharčenko vyhlásil na štvrtok a piatok deň smútku.

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina