Škandál na Harvarde: Škola tajne fotila študentov

Americká Harvardova univerzita v rámci výskumného projektu tajne fotografovala študentov a profesorov počas výučby v posluchárňach.

06.11.2014 16:44
Harvard, univerzita Foto:
Harvardova univerzita.
debata (8)

Škandál sa podľa informácie denníka Boston Globe prevalil v utorok na zhromaždení zástupcov jednej z fakúlt. Projekt mal údajne zistiť úroveň vysokoškolskej dochádzky.

Fotografovanie, o ktorom neboli pedagógovia ani študenti informovaní, prebiehalo tento rok na jar. Na snímkach bolo podľa vedenia univerzity zachytených celkovo okolo 2 000 študentov v desiatich posluchárňach. Škola o projekte neinformovala zámerne, aby študentov nevarovala, a neznehodnotila tak výsledky prieskumu. Fotografie boli po ukončení výskumu zničené.

Škandálom sa zaoberá rektorka školy Drew Faustová. Podľa profesora informatiky Harryho Lewisa ide o neprípustné porušenie súkromia študentov i vyučujúcich. Podobný výskum možno podľa neho vykonávať len v prípade, že sú o ňom účastníci vopred informovaní.

Harvardova univerzita, založená v roku 1636, je najstaršou a tiež najvyhľadávanejšou vysokou školou v USA. Sídli v meste Cambridge v štáte Massachusetts na severovýchode Spojených štátov. V medzinárodnom rebríčku svetových vysokých škôl Best Global Universities Rankings sa tento rok umiestnila na prvom mieste.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Harvardova univerzita