Vtáčia chrípka je v Nemecku

Nebezpečný vírus vtáčej chrípky, ktorý sa doteraz vyskytoval iba v Ázii, prvýkrát objavili v Nemecku. Na farme v spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko museli preto zlikvidovať 31-tisíc moriek infikovaných podtypom H5N8.

06.11.2014 19:47
debata (2)

V hydinárni v Heinrichswalde, blízko poľských hraníc, zaznamenali zvýšenú úmrtnosť moriek už začiatkom mesiaca, ale v posledných dňoch začala prudko stúpať. Na miesto sa preto dostavil tím odborníkov z Friedrich-Loeffler inštitútu (FLI), ktorý sa zaoberá výskumom zdravia zvierat.

Ako sa vírus dostal do východonemeckej dediny, zatiaľ nie je jasné, lebo podtyp H5N8 nezaznamenali ani u divých vtákov, ktoré by ho sem teoreticky mohli preniesť. Napriek tomu, že vírusom H5N8 nebol doteraz infikovaný žiadny človek, a to ani v Južnej Kórei, kde museli predtým zabiť státisíce zvierat, podľa prezidenta FLI Thomasa Mettenleitera opatrnosť je na mieste.

„Musíme vychádzať z toho, že akýkoľvek vysoko patogénny vírus môže byť nebezpečný pre ľudí," uviedol pre denník Die Welt. Odborníci však nevidia žiadny dôvod na paniku. Na príkaz krajinského ministerstva poľnohospodárstva musí byť všetka hydina v okruhu 3 km vyšetrená a v okruhu 50 km ju musia držať zatvorenú v chovných halách.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vtáčia chrípka