Nová šéfka diplomacie EÚ chce, aby Palestína vznikla do piatich rokov

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová začína v piatok zahraničnú cestu do Izraela a na palestínske územia. Podľa zdrojov z jej úradu do nedele navštívi Tel Aviv, Jeruzalem, Gazu a Ramalláh.

07.11.2014 07:32
Federica Mogheriniová Foto: ,
Nová šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová sa chce venovať otázke Blízkeho východu viac ako jej predchodkyňa Catherine Ashtonová.
debata (7)

Rokovať má s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ministrom zahraničných vecí Avigdorom Liebermanom a v Ramalláhu s palestínskym vodcom Mahmúdom Abbásom a šéfom palestínskej vlády Ramím Hamdalláhom.

Ide o prvú mimoeurópsku cestu Mogheriniovej po jej nástupe do funkcie. Nástupkyňa Catherine Ashtonovej a bývalá talianska šéfka diplomacie chce tak dať najavo, že Blízky východe je pre EÚ prioritou a že únia chce pomôcť k jeho stabilizácii.

Tento týždeň Mogheriniová vyhlásila, že by bola rada, keby do skončenia jej päťročného mandátu vznikla Palestína. To, že sa niektoré štáty ako Švédsko rozhodli Palestínu uznať už teraz, podľa nej nestačí. EÚ by sa mala angažovať na Blízkom východe viac, ako robila doteraz, myslí si Mogheriniová.

EÚ je pre palestínsku samosprávu jedným z najväčších finančných prispievateľov. Na obnovu Pásma Gazy, ktorá je zničená po tohtoročnom päťdesiatdňovom boji, chce poskytnúť 450 miliónov eur.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Blízky východ #Federica Mogheriniová