Našli republikáni Obamu v sukni?

Voliči v Utahu prepísali dejiny vo Washingtone. Zo západne ležiaceho amerického štátu poslali do Kongresu USA historicky prvú černošskú republikánku. Sympatickú matku troch detí, ktorej meno v preklade znie láska (love).

07.11.2014 08:06
Mia Loveová Foto: ,
Republikánka Mia Loveová mala za súpera demokrata Douga Owensa (na snímke z ich predvolebnej debaty). Voliči v štáte Utah poslali do Kongresu USA 38-ročnú političku.
debata (7)

„Mia Loveová – Barack Obama Republikánskej strany?“ pýta sa titulok agentúry AFP, ktorá naznačuje, že 38-ročná politička by mohla mať pred sebou sľubnú budúcnosť.

Narodenie ako zázrak

Jej rodičia sa usadili v USA po emigrácii z Haiti. Začínali od nuly, lebo prišli iba s desiatimi dolármi vo vrecku. „Obaja ťažko pracovali, aby zarobili na život. Otec mával ešte druhú robotu, čistil záchody, aby mohol trom deťom zaplatiť školu,“ opísala Loveová na svojej webovej stránke, v akých pomeroch vyrastala. Matka sa zamestnala ako zdravotná sestra, otec mal hlavný úväzok v potravinárskej fir­me.

Začiatky v USA boli pre rodičov zvlášť ťažké. Pricestovali len oni dvaja, lebo pre dve deti nedostali víza, a tak ich museli dočasne nechať na Haiti. Existoval zákon, ktorý umožňoval získať občianstvo pre celú rodinu v prípade, že sa im narodí potomok na americkom území. „Rodičia mi vraveli, že som bola zázrak – celorodinným cestovným lístkom do Ameriky,“ poznamenala Loveová pre portál Desert News. Maličká Mia totiž prišla na svet 6. decembra 1975, len 25 dní pred vypršaním platnosti spomínaného zákona.

Dalo by sa povedať, že tak ako sa do čerstvej černošskej univerzitnej absolventky zahľadel beloch Jason Love, muž, za ktorého sa vydala po troch mesiacoch trvajúcej známosti v roku 1998, podobne padla do oka ďalším v Utahu. Treba zdôrazniť, že iba jedno percento obyvateľov tohto amerického štátu má tmavú pleť. Loveová sa stala najprv členkou radnice v mestečku Saratoga Springs, neskôr starostkou (prvou černoškou v takej funkcii v dejinách Utahu). Nasledovala tesná prehra vo voľbách do dolnej komory Kongresu USA a dva roky po neúspechu teraz prišlo víťazstvo.

Pútač republikánov

Pre republikánov je aktuálny volebný úspech nielen o získaní väčšiny kresiel v Senáte aj v Snemovni reprezentantov. V ich farbách sa pomaly, ale predsa rozrastá počet Afroameričanov v Kongrese (dvaja muži a Loveová). Černochov z radov Demokratickej strany je tam 43.

Otec mladej političky sa neubránil slzám... Foto: SITA, Rick Bowmer
Mia Loveová Otec mladej političky sa neubránil slzám radosti, keď objímal svoju dcéru po vyhlásení výsledkov hlasovania.

V súvislosti s nádejnou političkou Loveovou, ktorá na druhý pokus úspešne zamierila do vysokej politiky, sa hovorí ako o šikovnom ťahu republikánov. „Od zvolenia Obamu za prezidenta sa začali vážnejšie zaujímať, ako ukázať rozmanitosť svojej strany,“ upozornil politológ Damon Cann pre denník Salt Lake Tribune. Dodal, že Loveová spĺňa predstavu takéhoto pútača. Server Christian Science Monitor o nej podotkol, že predstavuje dôležitý symbol, ktorý môže zaujať príslušníkov nebelošských menšín, čo zvyčajne volia kandidátov Demokratickej strany.

Loveová po zisku mandátu vyhlásila, že pre voličov je prvoradý jej program. „Nevolili ma pre farbu mojej pleti. Nehlasovali za mňa kvôli môjmu pohlaviu. Zvolili ma, pretože ponúkam riešenia,“ povedala pre televíznu stanicu CNN. Faktom zostane, že republikáni vyslali signál, že im záleží na účasti černošských žien vo veľkej politike.

Proti Obamovi

Názorovo je Loveová konzervatívne založená. Bývalá katolíčka, ktorá sa pridala k mormonskej cirkvi, zdôrazňuje napríklad ochranu rodinných hodnôt a tvrdí, že svoju politiku nechce stavať na nijakých rozdieloch medzi ľuďmi. O Obamovi hovorieva, že jeho vízia Ameriky je neprijateľná. „Stavia nás proti sebe na základe výšky príjmov, pohlavia a sociálneho postavenia. Obamova politika zlyhala,“ pripomenul denník Washington Post jeden z jej výrokov počas predvolebnej kampane.

Noviny stavajú Loveovú do polohy vychádzajúcej politickej hviezdy: „Je nielen černošskou tvárou v strane, o ktorej sa často hovorí ako o strane nahnevaných belochov. Je cestou vpred,“ domnieva sa Washington Post.

Mimochodom, ako to neraz býva, osudy zvykne určovať láska. Bol to prípad Loveovej, ktorá sa netají, že bez podpory manžela by sa nevydala na politickú dráhu. Spoznali sa, keď sa živila ako letuška. Do Utahu vtedy prišla z New Yorku na šesť mesiacov. Pekného mládenca chcela dať dokopy so svojou spolubývajúcou, lebo mala pocit, že tá sa mu páči viac. Lenže Jason Love mal srdce otvorené pre letušku Miu.

Mia Loveová a jej politická kariéra

  • Narodila sa v decembri 1975, dva roky po emigrácii rodičov z Haiti do USA.
  • Vydala sa, keď mala 23 rokov. S manželom Jasonom má tri deti.
  • Do lokálnej politiky vstúpila v roku 2003, keď ju zvolili do radnice v mestečku Saratoga Springs v Utahu. Neskôr sa stala starostkou.
  • V novembri 2012 tesne prehrala vo voľbách do Kongresu USA. Demokrat Jim Matheson nad ňou zvíťazil rozdielom iba 0,31 percenta hlasov.
  • Volebný reparát sa jej vydaril. Nad demokratom Dougom Owensom vyhrala s náskokom viac ako troch percent hlasov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #republikáni #Mia Loveová