Skazu rakety Antares zrejme zavinil motor

Výbuch nosnej rakety Antares s nákladnou loďou Cygnus americkej súkromnej spoločnosti Orbital Sciences pred týždňom pri štarte zavinil hnací motor. Na základe predbežných výsledkov vyšetrovania to oznámila spoločnosť. Motor je od ruského výrobcu, ale upravila ho americká firma. Nepilotovaný Cygnus mieril s nákladom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

07.11.2014 09:42
Antares, kozmická raketa, nosná, NASA Foto: ,
Raketa explodovala pár sekúnd po štarte.
debata (22)

Motory prvého z dvoch stupňov Antares sú odvodené od ruských motorov vyrobených v šesťdesiatych rokoch s niektorými komponentmi pochádzajúcimi z Ukrajiny. Ich modernizáciu uskutočnila americká spoločnosť Aerojet Rocketdyne. „Predbežné údaje a doteraz vykonané analýzy naznačujú, že podľa všetkého zlyhalo palivové čerpadlo v jednom z dvoch motorov AJ-26 prvého stupňa,“ konštatovala Orbital Sciences vo vyhlásení. „Dôsledkom je, že tieto motory pri Antares už pravdepodobne nepoužijeme,“ dodala firma. V tejto súvislosti tiež uviedla, že urýchľuje modernizáciu hlavného pohonného systému tejto nosnej rakety.

Firma tiež ubezpečila, že nehoda nijako neovplyvní jej záväzky k americkej vesmírnej agentúre NASA. Všetky zásobovacie lety na ISS vraj budú splnené do konca roka 2016, ako vyplýva z kontraktu s NASA v hodnote 1,9 miliardy dolárov.

Raketa Antares minulý utorok explodovala niekoľko sekúnd po štarte z raketovej základne Orbital Sciences na ostrove Wallops v americkom štáte Virgínia. Na obežnú dráhu mala vyniesť kozmický kamión Cygnus, ktorý viezol 2,3 tony nákladu. NASA neskôr oznámila, že nešlo o náklad úplne nevyhnutný pre posádku orbitálneho komplexu, a preto jej nehrozí žiadne nebezpečenstvo. NASA si najala Orbital Sciences a spoločnosť SpaceX na prepravu nákladov k ISS po tom, čo v roku 2011 ukončila prevádzku raketoplánov. Kontrakty sú dohromady v cene 3,5 miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #vesmír #nešťastie #motor #kozmické rakety #štart