Ukrajinskú hranicu prekročila ruská kolóna tankov, hlásia z Kyjeva

Hranicu medzi Ruskom a východnou Ukrajinou prešla vo štvrtok kolóna s 32 tankmi, 16 húfnicovými systémami a tridsiatimi nákladnými vozmi s muníciou a bojovníkmi. Podľa agentúry Reuters to v piatok uviedla ukrajinská armáda.

07.11.2014 13:15 , aktualizované: 15:20
Ukrajina, Rusko, hranica, ukrajinská hranica Foto:
Podľa informácií Kyjeva prekročili rusko-ukrajinskú hranicu ruskí vojaci. /Ilustračné foto/
debata

„Rozmiestňovanie vojenského vybavenia a ruských žoldnierov na frontových líniách pokračuje,“ povedal ukrajinský armádny hovorca Andrij Lysenko. Tiež uviedol, že napriek pokoju zbraní boje na východe krajiny pokračujú a že za posledných 24 hodín padlo päť ukrajinských vojakov a ďalších 16 utrpelo zranenia.

Kremeľ sa voči týmto informáciám ostro ohradil. Podľa hovorcu moskovského ministerstva obrany sa obvinenie zakladalo na fámach, v ktorých Ukrajina nemá žiadne presvedčivé dôkazy, uviedla ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Jediný plánovaný pohyb cez ukrajinské hranice, ktorý Moskva oznámila, sa týka ďalšieho humanitárneho konvoja. V poradí už siedmu kolónu kamiónov so zásobami jedla a materiálnou pomocou sa Rusko do Donbasu rozhodlo vyslať vo štvrtok dopoludnia. Agentúra TASS vtedy informovala, že výjazd kamiónov je otázkou niekoľkých hodín.

Už vo štvrtok Kanada vyzvala Rusko, aby sa vyhýbalo provokáciám a dodržiavalo dohodu z Minska, ktorá má pomôcť stabilizovať situáciu na východnej Ukrajine, kde sú rozsiahle oblasti pod kontrolou proruských rebelov.

Kanada v tejto súvislosti uviedla, že je znepokojená správami o pohybe ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc. Proti kanadskému vyhláseniu sa v piatok ohradilo ruské ministerstvo obrany s tým, že Ottawa reagovala na nepodložené správy.

Moskva: Podporujeme ukrajinské prímerie aj separatistické voľby

Rusko naďalej podporuje mierový proces na východe Ukrajiny a želá si pokračovanie rokovaní o ukončení konfliktu medzi ukrajinskými vládnymi silami a separatistami. V piatok to vyhlásil zahraničnopolitický poradca Kremľa Jurij Ušakov, ktorý sa tiež vyjadril, že Moskva „rešpektuje“ Kyjevom a Západom odsudzované voľby v odštiepeneckých oblastiach. Potvrdil pritom, že výraz „uznáva“, pre ktorý si Rusko vyslúžilo kritiku, nepoužil zámerne.

„Podporujeme pokračovanie minského procesu a zasadzujeme sa za konanie ďalšieho stretnutia kontaktnej skupiny,“ povedal Ušakov pred novinármi v narážke na rokovania v bieloruskom Minsku, kde strany ukrajinského konfliktu 5. septembra dosiahli dohodu o prímerí. „Ale nie všetko závisí od nás. Je tam veľa faktorov,“ dodal poradca.

Na otázku týkajúcu sa „rešpektovania“ namiesto predošlého „uznávania“ volieb v separatistických oblastiach z 2. novembra odpovedal, že ide o „rozdielne slová“. „Slovo rešpekt bolo zvolené zámerne… V zásade rešpektujeme vôľu voličov.“

Ušakov taktiež informoval o dosiahnutí dohôd, ktoré umožnia priame okovanie ruského prezidenta Vladimira Putina s britským premiérom Davidom Cameronom a francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom počas nadchádzajúceho summitu skupiny G20 v austrálskom Brisbane, ktorý sa skutoční 15. a 16. novembra. Putin by sa mal samostatne stretnúť aj s riaditeľkou Medzinárodného menového fondu Christine Lagardovou a japonským premiérom Šinzom Abem, a to na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) usporiadanom 10. a 11. novembra v Pekingu.

Na východe Ukrajiny platí na základe dohody z Minska pokoj zbraní, ktorý je ale neustále porušovaný. Z bojových operácií sa armáda aj rebeli navzájom obviňujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina