Český expremiér Paroubek odchádza z politiky

Bývalý predseda vlády a šéf ČSSD Jiří Paroubek odchádza z politiky a z čela svojej strany LEV 21 - Národní socialisti.

07.11.2014 15:10
Jiří Paroubek Foto: ,
Jiří Paroubek.
debata (2)

V politike chce najmenej počas dospievania svojej päťročnej dcéry skončiť, nepredpokladá však ani návrat potom. Mieni sa venovať predovšetkým rodine, podnikateľskej činnosti alebo publicistike. Informáciu z rozhovoru na serveri Vaša vec potvrdil ČTK a informuje o tom portál České noviny.

V čele strany, ktorú spoluzakladal, plánuje skončiť do dvoch týždňov, keď svoje rozhodnutie plánuje oznámiť jej vedeniu. „Tie dôvody sú predovšetkým rodinné, a potom samozrejme, aby som sa mohol sústrediť na nejaké ďalšie činnosti, ktoré dávajú zmysel, podnikateľskú činnosť, publicistiku, akademickú oblasť, eventuálne aj verejnoprospešná činnosť,“ povedal Paroubek.

Ako hlavný dôvod pre svoje rozhodnutie označil rodinu a dcéru, ktorá trpí atopickým ekzémom. Do konca jej puberty sa politike venovať nechce. Návrat nepredpokladá ani potom. „Myslím, že je to už len teória. Keď budem mať 70, budem mať už pravdepodobne iné starosti, hoci som v dobrej kondícii, zdravotne sa cítim výborne. Myslím si, že to je definitívny odchod z politiky,“ poznamenal.

Paroubek na serveri Vaša vec uviedol, že sa v súčasnosti zaoberá ekonomickým poradenstvom a „slušne zarába“. Pripravuje ďalšie dva až tri podnikateľské projekty. Chce tiež prednášať pre študentov jednej vysokej školy.

Šesťdesiatdvaročný Paroubek vstúpil do obnovenej ČSSD v roku 1989 a hneď zamieril do jej vedenia. Stal sa ústredným tajomníkom a v roku 1993 neúspešne kandidoval na predsedu proti Milošovi Zemanovi. Do najvyššej politiky naplno vstúpil v apríli 2005 a už čoskoro sa stal ťažko prehliadnuteľným politikom. Stal sa premiérom a predsedom najsilnejšej politickej strany.

Dnes však bývalý sociálny demokrat nepatrí medzi hlavných politických hráčov. Po odchode z ČSSD spoluzakladal stranu LEV 21, ktorá v posledných voľbách do Snemovne získala len 0,07 percenta. Paroubek na poslanca nekandidoval.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #Jiří Paroubek