Odvolaný biskup sa už môže brániť, dotkne sa to kauzy Bezák?

Kauzy, podobné odvolaniu Roberta Bezáka z úradu arcibiskupa Trnavy, by sa už nemali v katolíckej cirkvi opakovať. Vatikán mení pri biskupskej rezignácii pravidlá.

07.11.2014 17:00
biskup, cirkev, Vatikán Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (13)

Skôr ako bude biskup nútený abdikovať z úradu, musí poznať dôvody odvolania. Okrem toho sa na rozdiel od bývalého trnavského arcibiskupa môže obhájiť.

Emeritný biskup Bezák dodnes nevie, prečo musel ako sídelný arcibiskup v Trnave skončiť. „Za určitých okolností môže kompetentná autorita považovať za nevyhnutné požiadať biskupa, aby sa vzdal pastoračného úradu po tom, čo mu oznámila motívy takejto žiadosti a po pozornom vypočutí jeho argumentov, v bratskom dialógu,“ uviedol oficiálny vatikánsky server.

Biskup tak nemôže byť odvolaný bez nepoznania dôvodov a musí mať možnosť obhájiť sa. Ako je známe, to sa v Bezákovom prípade nestalo. Počas, ani po vizitácii Trnavskej arcidiecézy sa výhrady nedozvedel.

Litoměřický biskup Jan Baxant, ktorý vizitáciu v Trnave viedol, Bezákovi poslal email, kde okrem iného uviedol, že ho neinformoval o výsledkoch vizitácie, pripomenul pre TA3 farár v Šoporni Marcel Kubinec.

Emeritný arcibiskup Róbert Bezák. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Bezák Emeritný arcibiskup Róbert Bezák.

Odvolávanie v kauze Bezák nebolo v katolíckej cirkvi jediným a Vatikán sa preto rozhodol zmeniť pravidlá. „Nariadenie, aby biskup, ktorý je vyzvaný na rezignáciu, poznal príčinu svojho odvolania a mal možnosť osobne k tomu zaujať stanovisko, považujem za veľmi veľavravné,“ uviedol pre spravodajskú televíziu cirkevný analytik Imrich Gazda.

Zmena však nemusí mať na Bezákov prípad nijaký vplyv. „Každý zákon platí odvtedy, kedy bol vydaný do budúcna a nie retrospektívne. Ale pri súčasnom svätom otcovi Františkovi, ktorého nazývajú ‚muž bezprecedentný‘, nie je nič nemožné,“ dodal Kubinec.

Bývalý arcibiskup Trnavy sa v júni po generálnej audiencii vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom. Nedostal však osobnú audienciu, o ktorú žiadal. Počas krátkeho stretnutia odovzdal pápežovi list a podľa informácii Nového času si mal s ním pontifik dohodnúť osobné stretnutie.

Róberta Bezáka odvolali z čela Trnavskej arcidiecézy v lete 2012. Pápež Benedikt XVI. sa tak rozhodol na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.

V decembri 2013 Róbert Bezák odišiel do kláštora redemptoristov v Bussolengu neďaleko talianskej Verony, kde začal život rehoľníka.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Róbert Bezák