Gorbačov: Keď si Nemci a Rusi rozumejú, darí sa celému svetu

Nemecko a Rusko by mali dbať na udržiavanie dobrých vzťahov, pretože tie prospievajú celému svetu. V Berlíne to v piatok povedal posledný sovietsky prezident Michail Gorbačov, keď na niekdajšom hraničnom prechode Checkpoint Charlie otvoril výstavu venovanú pádu Berlínskeho múru.

07.11.2014 18:34
Gorbačov Foto: ,
Michail Gorbačov otvoril na niekdajšom hraničnom prechode Checkpoint Charlie výstavu o páde Berlínskeho múru.
debata (104)

„Musíme stále myslieť na lekcie minulosti a učiť sa z nich. A z minulosti sme sa naučili, že kým si Rusi a Nemci rozumejú, kým sú naše vzťahy dobré, darí sa dobre celému svetu, nielen obom našim národom. Preto by sme mali dbať na to, aby to tak zostalo,“ povedal 83-ročný politik, ktorý je oceňovaný za svoje rozhodnutie nepotlačit silou demokratické hnutia vo východnej Európe v roku 1989.

Gorbačov sa tiež v Berlíne nepriamo vyjadril k situácii na Ukrajine, keď vyzval, aby Nemecko a Rusko spoločne dostali pod kontrolu „napätie, ktoré v poslednej dobe vzniklo“. Pred cestou do Berlína niekdajší sovietsky prezident povedal, že ukrajinská kríza je vhodnou „zámienkou“ pre Spojené štáty, aby kritizovali Rusko.

Gorbačov tiež ocenil pokrok, ktorý Berlín aj celá bývalá Nemecká demokratická republika dosiahli od pádu železnej opony. „Spomínam si, že pri mojej prvej návšteve Nemecka bol Berlín temné a zničené mesto. Stále ešte niesol stopy veľkej a krvavej vojny. Teraz vidím ako pekne mesto vyzerá a ako opeknela celá krajina a samozrejme ma to teší,“ dodal.

Gorbačov na Checkpoint Charlie otvoril výstavu, ktorá má ukázať osobné príbehy ľudí, ktorí sa podieľali na páde múru. Pri tejto príležitosti tiež vytvoril odtlačok rúk v betónovej doske, ktorá bude vystavená v stálej expozícii múzea na niekdajšom berlínskom hraničnom priechode.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Berlínsky múr #Michail Gorbačov