Pápež odvolal svojho kritika z vatikánskeho súdu

Pápež František v sobotu odvolal z funkcie prefekta Najvyššieho tribunálu apoštolskej signatúry amerického kardinál Raymonda Lea Burkea, ktorý patrí k jeho ostrým kritikom. Podľa agentúry AP sa tento krok očakával.

08.11.2014 16:04
pápež, biskupi Foto: ,
Pápež František.
debata (12)

Už vlani František Burkea stiahol z Kongregácie pre biskupov, ktorá je zodpovedná za výber kandidátov do biskupských úradov. Formálne bol Burke vymenovaný za šéfa Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov, čo je v tejto charitatívnej organizácii prakticky iba ceremoniálna funkcia.

Burke s ďalšími katolíckymi kardinálmi ostro kritizuje nový liberálnejší kurz pápeža Františka, ktorý chce presadiť, aby cirkev bola otvorenejšia voči rozvedeným manželom a umožnila im chodiť na prijímanie.

V závere októbrovej synody katolíckych biskupov sa konzervatívnemu krídlu podarilo vypustiť z revidovaného dokumentu o prístupe cirkvi k otázkam rodiny kontroverzné pasáže o ústretovosti k homosexuálom a rozvedeným.

Nový konflikt o tejto otázke medzi konzervatívcami a liberálmi pod záštitou pápeža sa očakáva opäť o rok na riadnej synode, ktorá sa bude konať opäť v októbri.

Pápež František je známy svojím pomerne liberálnym postojom k „netradičnému rodinnému usporiadaniu“. V polovici septembra napríklad osobne zosobášil snúbencov vo Svätopeterskom chráme a oddal aj pár, v ktorom jeden z partnerov už jedným manželstvom prešiel a bol rozvedený. V januári pápež v Sixtínskej kaplnke pokrstil dieťa slobodnej matky a dcéru páru, ktorý uzavrel iba civilné manželstvo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František