Pussy Riot: Zeman je hlupák, nechápe dianie v Rusku

Členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot ostro skritizovali českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý ich v rozhovore pre Český rozhlas charakterizoval vulgárnymi slovami a označil ich za "pornografickú skupinku".

14.11.2014 10:02 , aktualizované: 12:10
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (188)

Nadežda Tolokonnikovová a Maria Aľochinová, ktoré sú teraz na návšteve v Británii, reportérovi denníka Guardian povedali, že z ich pohľadu je Zeman ďalším z európskych ľavicových lídrov, ktorý absolútne nechápe, čo sa v Rusku skutočne deje. „Správal sa ako typický patriarchálny hlupák,“ zhrnuli.

Zeman skupinu Pussy Riot odsúdil niekoľkokrát, okrem iného v nedávnom rozhlasovom programe Hovory z Lánov. V ňom okrem iného uviedol, že ide o „deviantné dámy, ktoré robia chaos v pravoslávnom chráme a ktoré sa potom označujú za politické väzenkyne“.

Na adresu členiek skupiny pritom použil vulgárne výrazy a zdôraznil, že podľa neho sú vinné za trestného činu výtržníctva v pravoslávnom chráme.

Denník Guardian vo štvrtkovom článku Zemanove výroky označil za „bizarný útok, plný sprostých slov“ a dal slovo dvom členkám skupiny, ktoré sú teraz v Londýne. „O Pussy by radšej nemal hovoriť. Nevie, kto sú Pussy. Na to sme tu odborníčky my a nie on. My sme punkerky, on nie. Správal sa ako typický patriarchálny hlupák,“ povedala o Zemanovi Tolokonnikovová.

S punkerkami nakrútila rozhovor aj Česká televízia

Tolokonnikovová a Aľochinová si pobyt v Británii naplánovali na týždeň a ich program zahŕňa návštevu parlamentu, vystúpenie v univerzitnej debatnej spoločnosti Cambridge Union či účasť na akcii usporiadanej organizáciou Amnesty International. Punkerky poskytli aj niekoľko rozhovorov médiám, jeden z nich bol podľa Guardianu pre Českú televíziu.

Jej hovorkyňa Alžběta Plívová potvrdila, že televízny štáb v stredu odletel nakrútiť interview s členkami Pussy Riot. O termíne odvysielania však podľa nej zatiaľ nebolo rozhodnuté.

Skupina Pussy Riot na seba upútala pozornosť predvlani, kedy jej členky krátko pred prezidentskými voľbami v hlavnom moskovskom chráme vystúpili s punkovou modlitbou „Bohorodička, vyžeň Putina“. Chceli tak upozorniť na rastúce prepojenie politiky ruského prezidenta s pravoslávnou cirkvou.

Dve z troch prichytených moskovský súd za výtržnosť potrestal dvoma rokmi za mrežami, tretia punkerka vyviazla s podmienkou. Väznené členky skupiny – Tolokonnikovová a Aľochinová, vyšli na slobodu krátko pred vypršaním trestu vlani v decembri, a to v rámci prezidentskej amnestie.

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Pussy Riot #Miloš Zeman