Praha protestovala proti Zemanovi, hádzali doňho vajíčka

Počas prejavu Miloša Zemana pri odhaľovaní pamätnej tabule na Albertove hádzali ľudia na tribúnu vajíčka, jedno zasiahlo nemeckého prezidenta Gaucka do hlavy.

17.11.2014 14:16 , aktualizované: 17:28
Miloš Zeman, protest Foto: ,
Ochrankári strážia Miloša Zemana počas príhovoru pred demonštratmi.
debata (418)

Na pražskom Albertove odhaľovali pamätnú tabuľu pri príležitosti 25. výročia nežnej revolúcie. Počas Zemanovho prejavu lietali na tribúnu rôzne predmety vrátane vajíčok a ľudia po celý čas pískali. Ochrankári sa snažili brániť Zemana aj ďalších prezidentov krajín V4 vrátane Andreja Kisku dáždnikmi. Nemeckého prezidenta Gaucka napriek tomu zasiahlo počas protestov proti Zemanovi vajíčko do spánku, informuje Česká televízia. Gauck bol otrasený, ale v programe, ktorý v Prahe má, pokračuje.

Zeman vyhlásil, že sa nebojí, ako sa nebál pred 25 rokmi, keď sa 17. novembra 1989 zúčastnil na demonštrácii na Národnej triede. Pri prejavoch ďalších stredoeurópskych prezidentov ľudia stíchli a odmenili ich potleskom. V pískaní a hádzaní vajíčok pokračoval pri samotnom odhaľovaní tabule.

Dav potleskom ocenil najmä slová zahraničných hláv štátov o tom, že položia kvety na hrob bývalého prezidenta Václava Havla. Výrazný aplauz zožal slovenský prezident Andrej Kiska, keď pripomenul Ukrajinu a prezidenta Porošenka a povedal, že 17. november je pre neho sviatkom Česka a Slovenska.

Už predtým sa na protest proti českému prezidentovizišlo na pražskej Národnej triede niekoľko tisíc ľudí. Informuje o tom server České noviny.

Demonštranti ako nesúhlas s jeho politikou aj vyjadrovaním držali nad hlavou papieriky v červenej farbe, pískali a vyzývali Zemana na abdikáciu. Popoludní sa protestujúci vydajú v sprievode z Betlehemského námestia na Pražský hrad.

„Miloša do koša“, nieslo sa tiež z úst demonštrantov v deň dvadsiateho piateho výročia začiatku takzvanej zamatovej revolúcie. Podobné heslo ľudia skandovali v novembri 1989 na adresu vtedajšieho generálneho tajomníka Komunistickej strany Československa Miloša Jakeša.

Účastníci protestu držali transparenty s nápismi ako „Nechceme byť ruská kolónia“ alebo „Zeman sem, Zeman tam“ v narážke na prezidentove slová z rozhlasového rozhovoru, v ktorom použil vulgárne výrazy. Na niektorých transparentoch boli aj neslušné slová.

„Pán prezident, Miloš Zeman, hoci ste dostali podporu nadpolovičnej časti zúčastnených voličov a sľúbil ste, že krajinu zjednotíte a budete ju s úctou a patričnou zodpovednosťou zastupovať, získanej funkcie ste sa spreneveril a nezastupujú občanov tejto krajiny,“ znelo z reproduktorov. Podľa organizátorov akcie by mal prezident „s prihliadnutím k svojim činom a zdravia“ zvážiť odstúpenie z funkcie.

Tisíce Čechov protestujú v Prahe proti... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Praha, Zeman Tisíce Čechov protestujú v Prahe proti prezidentovi Milošovi Zemanovi.

Výročie novembra 1989 by malo zjednocovať, nie rozdeľovať, zhodli sa český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) aj vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Ak sú dnes organizované demonštrácie v prospech pána prezidenta, proti pánovi prezidentovi, tak je to zlé,“ povedal Babiš v Českej televízii.

Podľa Sobotku bol Zeman zvolený demokraticky v priamej voľbe a ľudia budú môcť znovu rozhodnúť vtedy, keď mu uplynie jeho mandát. Prezident by mal spájať a ľudia majú právo demonštrovať a vyjadriť svoj názor, dodal. „Ja mám taký dojem, že to (Zeman) sám vyprovokoval, a snáď vedome,“ povedal k protestom predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, ktorý bol Zemanovým protikandidátom v druhom kole prezidentských volieb.

Organizátor akcie Martin Přikryl je rád, že sa protest podarilo zvládnuť „bez nezmyslov a bez nadávok“. Vyhlásenie, ktoré organizátori pošlú na Pražský hrad v podobe korešpondenčného lístka ako červenú kartu, kritizuje Zemanove pôsobenie vo funkcii prezidenta.

Česi si v zásade želajú druhého Havla

Masívne protesty proti českému prezidentovi zatienili spomienkové akcie na zamatovú revolúciu v Československu. Uviedla to agentúra DPA podobne ako ďalšie nemecké médiá s tým, že ľudia pískaním a skandovaním demonštrovali proti Zemanovmu proruskému postoju.

Die Welt tvrdí, že Česi chcú „integritu a úprimnosť – v zásade druhého Havla“. DPA si všimla, že pískanie a krik davu poľavilo, keď prejav prednášal nemecký prezident Joachim Gauck.

„Ľudia, ktorí sa na Národnej triede zišli na základe výzvy na Facebooku, sú z hlavy štátu frustrovaní. V rozhlase sa vyjadril vulgárne ako v krčme najnižšej cenovej skupiny. Pred niekoľkými dňami chválil v Číne tamojší režim, od ktorého sa chce údajne učiť, ako stabilizovať hospodársky rast a demokraciu,“ poznamenal denník Die Welt s tým, že ešte v predvečer 17. novembra Zeman vyhlásil, že policajný zásah pred 25 rokmi proti študentskej demonštrácii nebol taký hrozný.

Protesty, ktoré sú podľa Die Welt mienené samozrejme vážne, majú aj svoju humornú stránku. „Aj v tom, ako Česi demonštrujú. S podomácky urobeným transparentmi z rozpadajúcich sa banánových krabíc, ktoré len tak tak vydržia demonštráciu,“ dodal nemecký denník.

418 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #17. november 1989