Gauck bol v Prahe pod paľbou, píšu Nemci

Údajný zásah vajíčkom do hlavy, ktorý dostal nemecký prezident Joachim Gauck, si všímajú nemecké médiá v súvislosti s pondelkovými pražskými oslavami 25. výročia od pádu komunistického režimu v Československu.

18.11.2014 10:49 , aktualizované: 11:20
Joachim Gauck, protest, Foto: ,
Počas vystúpenia českého prezidenta v pražskom Albertove museli ochrankári chrániť aj zahraničné hlavy štátov, vrátane nemeckého prezidenta Joachima Gaucka (vľavo).
debata (8)

Nemecké denníky ale pripomínajú, že protesty mierili proti českému prezidentovi Milošovi Zemanovi, podľa nich zatienili celý program osláv.

„Niekoľko tisíc demonštrantov protestovalo proti proruskej politike českého prezidenta Zemana. Zverské útoky však nezasiahli jeho, ale čestného hosťa (Gaucka),“ konštatuje denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Pod paľbou,“ napísal o Gauckovom pobyte v Prahe server týždenníka Focus. Pripomína, že nemeckého prezidenta musela ochranka chrániť dáždnikmi, napriek tomu sa jej to úplne nepodarilo. „Útoky pritom v skutočnosti patrili niekomu inému,“ napísal server, ktorý označil udalosti v Prahe za „zúrivé protesty proti českému prezidentovi Milošovi Zemanovi“.

Udalosť hodnotí rovnako aj denník Bild. „Paľba nepatrila Gauckovi, ale kontroverznému českému prezidentovi Milošovi Zemanovi. Tisíce Čechov využili zhromaždenie, aby zúčtovali s neobľúbenou hlavou štátu a hlasno vyžadovali jej odstúpenie,“ napísal denník.

Nemecké noviny tiež poznamenávajú, že demonštrácie proti Zemanovi úplne zatienili oslavy výročia 17. novembra. Pripomínajú hlasné pískanie pri vystúpení českého prezidenta a všímajú si, že demonštranti často volali heslá na podporu Ukrajiny.

Zeman podľa tlače dostal červenú kartu za sympatie ku Kremľu

Protesty proti Zemanovi upútali pozornosť aj ruských, ukrajinských a poľských médií, obmedzili sa však na agentúrne spravodajstvo. V protestoch vidia reakcie na Zemanove proruské postoje. „Červená karta: na českého prezidenta hádzali vajíčka, pretože podporuje Putinovu politiku,“ nadpísal populárny ruský denník Moskovskij komsomolec.

„V Česku sa demonštrovalo za odstúpenie prezidenta Miloša Zemana. Mnohým Čechom sa nepáčia jeho sympatie ku Kremľu. Zeman vyhlásil, že protiruské sankcie nemajú zmysel a že postoj Západu k Putinovi je nespravodlivý. Za to aj zaplatil: na oslavách 25 rokov od pádu komunizmu v Československu na neho protestujúci hádzali vajíčka,“ napísal ruský denník.

Dodal, že demonštranti v analógii s futbalom ocenili Zemanove pôsobenie v čele štátu červenými kartami a transparentmi „Hanbíme sa za nášho prezidenta“ a „Nechceme byť kolóniou Ruska“.

„Oslavy 25. výročia pádu komunizmu skončili naozajstným škandálom (…) Na českého prezidenta Miloša Zemana hádzali vajcia za to, že podporuje ruskú politiku na Ukrajine,“ uviedla nezávislá rozhlasová stanica Echo Moskvy s tým, že Zeman vyviazol bez úhony, ale jedno vajíčko trafilo Joachima Gaucka.

Stanica vysvetlila, že demonštrantov rozhorčili nedávne Zemanovej výroky proti západným sankciám proti Rusku a na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina, a to nielen v zahraničnej, ale aj domácej politike.

„Prahou otriasajú protesty, ale Miloš Zeman zostal verný svojmu stanovisku,“ uviedla ruská spravodajská televízia Rossija 24 na svojom webe a objasnila, že Zeman zastáva nepopulárne stanoviská voči Rusku, a tak ho k demisii opäť vyzývajú tí, ktorým je "blízka celoeurópska móda kritiky na adresu Moskvy ". V odpovedi na piskot a pokrik však Zeman demonštrantom odkázal, že sa ich nebojí. A tak sa nakoniec stalo, že Zeman zatienil oslavy na počesť jednej z najdôležitejších udalostí moderných českých dejín. Sám však ako vždy zostal pokojný, pretože ku kritike pristupuje filozoficky, podotkla ruská televízia.

Česi bránia Havlovu pamiatku, tvrdia v Poľsku

„Česi protestujú v obrane dobrého mena Václava Havla pred útokmi jeho nástupcov,“ napísal poľský publicista, niekdajší disident Adam Szostkiewicz vo svojom blogu na webe časopisu Polityka. Pripomenul, že na zosnulého štátnika útočia bývalý a úradujúci prezident Václav Klaus a Miloš Zeman z protiľahlých brehov českej pravice a ľavice.

Kým Klaus označuje Havla za reformistického komunistu, Zeman ho považuje za utopistu pasívne prihliadajúceho na rozkrádanie národného majetku v kupónovej privatizácii. Avšak ani Klaus, ani Zeman sa nemôžu pochváliť vo svojom životopise, že by ako Havel bránili demokraciu a občianske slobody aj za cenu uväznenia.

„Dnes možno kritizovať ľubovoľného vodcu, ale je hanebnosť a hlúposť ničiť symboly odporu proti zlu, pretože bez nich má zlo uľahčenú prácu v srdciach a úmysloch ľudí,“ zdôraznil Szostkiewicz.

Útoky na Havla mu pripomínajú pokusy poľských „antikomunistov a vlastencov z poslednej minúty“ o diskreditáciu vodcov poľskej protikomunistickej opozície, vrátane Lecha Walesu, a to podľa zásady: „čím menej sami robili za komunizmu, tým agresívnejšie lustrovali tých, ktorí otvárali cestu k slobode“ .

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #17. november 1989 #Joachim Gauck