Demonštrácia na Albertove bola hanba, vyhlásil Zeman

Český prezident Miloš Zeman považuje demonštráciu proti nemu 17. novembra za hanbu Českej republiky a pokračovanie prezidentskej kampane.

19.11.2014 16:31
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman počas príhovoru na pražskom Albertove.
debata (77)

Nepriamo tým označil protestujúcich, ktorí jeho vystúpenie na pražskom Albertove sprevádzali piskotom, červenými kartami a hádzaním vajec, za stúpenca Karla Schwarzenberga. Zásah v roku 1989 následne označil za brutálny, ale zdôraznil, že nešlo o masaker.

„Práve Praha bola jediné veľké mesto, kde v druhom kole prezidentských volieb zvíťazil môj protikandidát a ja úplne chápem, že niektorí ľudia sa ani po roku s touto voľbou nedokážu zmieriť,“ podotkol Zeman na tlačovej konferencii o ktorej informuje ČT24. Zopakoval svoje stanovisko, že krik nie je argument.

Česká hlava štátu avizovala úmysel počkať si na ďalšie demonštrácie budúceho 17. novembra. „A potom 10, 15 organizátorov týchto demonštrácií pozvem na Hrad, aby som bez televíznych kamier, pretože pred kamerami každý robí exhibíciu, vrátane prezidenta, sa s nimi porozprával o tom, aké majú argumenty,“ povedal. Ten, kto podľa neho len reve, je „kverulant“, a nie relevantný politický oponent.

Bývalý kancelár Václava Havla a bývalý diplomat Luboš Dobrovský pre Českú televíziu upozornil, že demonštrácia na Albertove nemala byť žiadnym dialógom. Išlo podľa neho o prejav protestu. „Tí ľudia tam neprišli viesť dialóg. Prišli dať najavo svoju nespokojnosť so stanoviskami, ktoré pán prezident až príliš často mení. Koná spôsobom, ktorý, ako sa ukazuje, veľa ľudí v tomto štáte poburuje,“ vyhlásil.

Spomienkovým akciám na udalosti zo 17. novembra 1989 v pondelok najmä v Prahe dominovali protesty proti prezidentovi Zemanovi. Tisíce jeho odporcov mu najskôr na Národnej triede vystavili symbolickú červenú kartu. Pri popoludňajšom odhalení pamätnej tabule na Albertove stovky ľudí Zemana vypískali a vyzývali ho na odstúpenie. Na pódiu okrem Zemana stáli tiež prezidenti V4 vrátane Andreja Kisku. Prítomný bol aj nemecký prezident Joachim Gauck.

„Ja som pichol do osieho hniezda práve preto, že som pred 25 rokmi na tej Národnej triede bol. A priatelia, každý národ si rád mytologizuje svoju minulosť a každý národ rád vidí hrdinov aj tam, kde neboli. Áno, zásah na Národnej triede bol veľmi brutálny. Bol dokonca brutálnejší než na iných demonštráciách, kde sme vtedy boli. Ale nebol to masaker. masaker, milí kolegovia, keď sa konečne naučíte novinárčinu a nahliadnete do náučných slovníkov, sú hory mŕtvol, masaker sú potoky krvi. Nepreháňajte, inak bude naša história falošná,“ vyjadril sa český prezident na margo pondelkových demonštrácií.

Zeman pri diskusii s prezidentským predchodcom Václavom Klausom pred niekoľkými dňami vyhlásil, že revolúciu v roku 1989 vyvolala nepravdivá správa o smrti študenta Martina Šmída, nie zákrok Zboru národnej bezpečnosti na Národnej triede. Zásah vtedajšej polície podľa jeho slov nebol „neštandardným masakrom“, ale jednou z mnohých vtedajších demonštrácií.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #protest #Miloš Zeman #17. november 1989