Lavrov: KĽDR plánuje pokračovať v jadrových rokovaniach

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že Severná Kórea je pripravená pokračovať v medzinárodných rokovaniach o svojom jadrovom programe.

20.11.2014 16:05
Sergej Lavrov Foto: ,
Sergej Lavrov.
debata

Lavrov sa tak vyjadril vo štvrtok po stretnutí so špeciálnym severokórejským vyslancom Čchom Rjongom-haom, ktorý je na sedemdňovej návšteve Ruska. Vyslanec sa už tento týždeň stretol s prezidentom Vladimirom Putinom a odovzdal mu list od svojho lídra Kima Čong-una.

Lavrov povedal, že Kimov list potvrdzuje túžbu po rozšírení bilaterálnych väzieb a „spolupráci na riešení problémov, ktoré sú stále prítomné na Kórejskom polostrove“. Podľa jeho slov je Pchjongjang tiež pripravený pokračovať v šesťstranných rokovaniach bez stanovenia predchádzajúcich podmienok na základe spoločného vyhlásenia vydaného v roku 2005.

Rozhovory boli zastavené v roku 2009. Lavrov dodal, že KĽDR je pripravená zvážiť ruský projekt vybudovania plynovodu do Južnej Kórey cez svoje územie. Putin vyzval v stredu na hlbšie vzťahy so Severnou Kóreou v záujme zvýšenia regionálnej bezpečnosti.

Ruský líder sa tak vyjadril deň po stretnutí s osobným vyslancom Kima Čonga-una v Moskve. Vysokí predstavitelia KĽDR navštevujú Rusko len zriedkavo, komunistická krajina sa však teraz snaží získať podporu Ruska v Bezpečnostnej rade OSN, ktorá rozhodne, či sa budú lídri KĽDR za svoje zločiny zodpovedať pred Medzinárodným trestným súdom (ICC). Moskva má v rade právo veta. Rusko je tiež jednou zo šiestich mocností, ktoré rokujú so Severnou Kóreou o jej jadrovom odzbrojení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #Sergej Lavrov