Kyjev si predvolal českého veľvyslanca pre Zemanove výroky

Ukrajinské ministerstvo zahraničia si vo predvolalo českého veľvyslanca Ivana Počucha, aby upozornilo na údajne neprijateľné výroky prezidenta Miloša Zemana o situácii na Ukrajine.

20.11.2014 18:37
debata (129)

Podľa vyhlásenia ukrajinského ministerstva Zemanove vyjadrenia nezodpovedajú duchu tradičných priateľských vzťahov. Tlačový odbor ukrajinskej diplomacie sa nezmieňuje o konkrétnych výrokoch českej hlavy štátu, ktoré ukrajinskú sťažnosť vyvolali.

„Pri besede (s Počuchom) bolo tlmočené stanovisko Ukrajiny o neprijateľnosti posledných výrokov českého prezidenta Miloša Zemana, ktoré sa týkajú hodnotenia situácie na Ukrajine. Bolo zdôraznené, že podobné vyhlásenia nezodpovedajú duchu tradične priateľských ukrajinsko-českých vzťahov,“ uvádza sa vo vyhlásení, o ktorom informovala tlačová agentúra Unian.

Podľa ukrajinskej agentúry diplomatický incident vyvolal Zemanov rozhovor pre ruskú televíznu stanicu Prvý kanál zo začiatku tohto týždňa. Zeman sa v ňom kriticky vyjadril k sankciám, ktoré Západ prijal proti Rusku kvôli jeho úlohe v ukrajinskej kríze. Zopakoval tiež názor, že na Ukrajine ide o občiansku vojnu.

„Podľa mňa je najdôležitejšie pochopiť, že na Ukrajine je jednoducho občianska vojna. Nesmieme sa zaoberať nejakými snami o podpore, vrátane ekonomickej podpory Ukrajiny, pretože v podmienkach občianskej vojny je ekonomická podpora úplným nezmyslom,“ vyjadril sa český prezident.

Ukrajinská vláda dlhodobo presadzuje názor, že ozbrojené strety v Donbase sú priamym dôsledkom ruského zasahovania, ktorého prejavom bola aj marcová ruská anexia Krymského polostrova. Hospodársku pomoc EÚ a USA označuje Kyjev za kľúčový príspevok pre ozdravenie hospodárskej situácie, ktorej krízový stav prehĺbil zvrhnutý režim proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Miloš Zeman #diplomacia #Ukrajina