Rusko varuje Spojené štáty pred vyzbrojovaním Ukrajiny

Ruská diplomacia vo štvrtok varovala pred vyzbrojovaním Ukrajiny americkým zbraňami, o ktorom v stredu ako o možnej variante hovorili predstavitelia Bieleho domu.

20.11.2014 22:18
debata (325)

Podľa hovorcu ruského ministerstva zahraničia by podobný krok výrazne destabilizoval situáciu na východe Ukrajiny a bol by v rozpore s medzinárodnými dohodami. Americký viceprezident Joe Biden, ktorý vo štvrtok večer priletel do Kyjeva, má podľa agentúry Reuters oznámiť, že USA zväčší Ukrajine dodávky „nesmrtonosného“ vojenského vybavenia, vrátane terénnych vozidiel Humvee.

Poradca amerického prezidenta Baracka Obamu pre otázky národnej bezpečnosti Tony Blinken v stredu vyhlásil, že USA by mali uvažovať o vyzbrojení Ukrajiny proti Rusku. Rusko by si potom „dvakrát rozmyslelo“, či ďalej bude destabilizovať situáciu v susednej krajine. Blinken uviedol, že Rusko veľmi vážne porušuje uzavreté dohody o tom, že sa nebude miešať do občianskej vojny na Ukrajine.

Dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje veľká časť amerického Kongresu na čele s republikánskym senátorom Johnom McCainom. Západné krajiny by podľa senátora mali Kyjevu dodávať prinajmenšom zbrane a podrobné spravodajské informácie. Obamova vláda sa tomu ale zatiaľ bráni a je ochotná pomáhať Ukrajine len v poradenstve a armádnej logistike.

Ruský hovorca Alexander Lukaševič počas dňa Washington varoval, že zmena tejto politiky by mala vážne následky. „Ak k nej dôjde, potom môžeme hovoriť o vážnej destabilizácii situácie s ťažkým dopadom na rovnováhu síl v regióne,“ podotkol.

Podľa Lukaševiča by tiež americké zbrojné dodávky znamenali porušenie aprílových ženevských dohôd, ktorých signatárom sú aj Spojené štáty. Dohody predpokladali ukončenie ozbrojených konfrontácií v Donbase a začatie celonárodného dialógu o budúcom usporiadaní Ukrajiny.

Biden má v Kyjeve podľa zdrojov Reuters ohlásiť prvé dodávky vozidiel Humvee a ďalšie „smrtonosné“ vybavenie z prebytkov Pentagonu, v nadväznosti na predchádzajúcu, v septembri ohlásenú pomoc v hodnote 53 miliónov dolárov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko síce od Washingtonu žiadal zbrane, avšak Biely dom sa obáva, že dodávky zbraní Kyjevu by mohli viesť Rusko k zvýšeniu jeho pomoci určenej východoukrajinským separatistom.

325 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina