Ukrajina si pripomína výročie Majdanu

Sviatok sa bude odteraz naveky sláviť ako Deň dôstojnosti a slobody, informovala tlačová služba prezidentskej kancelárie pred týždňom.

21.11.2014 08:21
Ukrajina, Donbas Foto:
Mnohí obyvatelia Donbasu sú nešťastní po každodennom ostreľovaní civilných objektov. Na snímke Valentina Fedoriaková a jej manžel pred zničenou časťou ich príbytku v okrajovej štvrti miliónového juhoukrajinského Donecka.
debata (45)

Bolo to v súvislosti s rozhodnutím prezidenta Petra Porošenka vyhlásiť 21. november za deň výročia začiatku protivládnych demonštrácií na kyjevskom Námestí nezávislosti.

„Udalosti, ktoré sa na Ukrajine začali v novembri 2013, boli revolúciou dôstojnosti. Bola to mimoriadne ťažká skúška pre Ukrajinu, keď ukrajinský ľud preukázal svoju európskosť, dôstojnosť a túžbu po slobode,“ citovali agentúry v súvislosti s rozhodnutím hlavy štátu.

Spomínať áno, ale je vlastne čo oslavovať? Kladie si dnes otázku čoraz viac Ukrajincov, pre ktorých bolo pôvodným spúšťačom odporu a neskôr štátneho prevratu rozhodnutie vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča pozastaviť podpis asociačnej dohody s EÚ ako nevyváženého dokumentu. Výsledkom je dodnes trvajúca občianska vojna na juhovýchode krajiny, pokračujúci pokles životnej úrovne obyvateľstva, ako aj výkonu ekonomiky.

Zatiaľ čo hlavne na západe Ukrajiny, ale čiastočne i v strede a na severe, si dnešný deň pripomínajú ako sviatok, určite tak neurobí veľká časť Donbasu, ktorý sa stal miestom ozbrojenej konfrontácie. Podľa OSN si doteraz vyžiadala viac ako 4-tisíc životov a zranenie utrpelo vyše 9-tisíc Ukrajincov, vrátane civilistov.

Aj vo štvrtok bolo počuť streľbu a explózie nielen v Donecku a jeho okolí. Terčom útoku sa stala aj skupina vozidiel pozorovateľskej misie OBSE. Ako informovali agentúry, dostala sa pod paľbu uniformovaných ozbrojencov. Ide o oblasť kontrolovanú armádou, ale Kyjev vzápätí poprel, že by útok bol dielom vojakov.

„Je to jedna z provokácií, pred ktorými opakovane varujeme,“ cituje agentúra UNIAN reakciu Andrija Lysenka, hovorcu armádnej skupiny operujúcej na juhovýchode Ukrajiny, na incident, pri ktorom nebol nik zranený. Podľa Lysenka vraj povstalci často umiestňujú na bojovú techniku znaky ukrajinskej armády. Reagoval tak na streľbu z neznámeho vozidla. Nevysvetlil však, ako sa separatisti dostali na miesta, ktoré kontroluje armáda.

Je tu však ešte jedno možné vysvetlenie. Nie je tajomstvom, že súčasťou tzv. protiteroristickej operácie sú aj dobrovoľnícke prápory, ktoré odmietajú podrobiť sa armádnemu veleniu a konajú často na vlastnú päsť. Väčšinou sú sponzorované ukrajinskými oligarchami. Podľa viacerých pozorovateľov dobrovoľníci svojím konaním často robia „medvediu službu“ Kyjevu. Vládna moc sa ich usiluje začleniť do armádnych zložiek alebo pod krídla ministerstva vnútra. Zatiaľ bez úspechu. Nie je dokonca vylúčené, že „najneposlušnejšie“ prápory rozpustia. Najmä tie, ktoré sa otvorene vyhrážajú návratom do Kyjeva a novým štátnym prevratom.

„Dobrovoľnícke prápory, ktoré sa zúčastňujú na operácii v Donbase, musia prejsť pod velenie armády. So všetkým, čo k tomu patrí – teda zabezpečenie, ale aj podriadenie,“ radil Kyjevu v súvislosti s ďalším osudom 39 práporov v rozhovore pre ukrajinskú televíziu TCH aj Philip Karber, americký vojenský odborník. Tým skôr, že podľa niektorých ukrajinských zdrojov „pestré zloženie“ práporov hrozí tým, že sa napokon zmenia na nekontrolovateľné malé súkromné armády.

Neradostná prognóza

Podľa Ukrajinskej centrálnej banky sa inflácia v krajine zvýši do konca roka 2014 z pôvodne predpokladaných 19 % do 25 %. Šéfka banky Valeria Gontarevová odôvodnila infláciu „pádom hrivny a sezónnym rastom cien“. Peňažný ústav zároveň predpovedá pokles HDP v tomto roku o 7,5 % a v roku 2015 o 4,3 %. ZDROJ: UNIAN

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Podľa prieskumu sociologickej skupiny Rating uskutočneného od 6. do 13 novembra na vzorke 2 000 respondentov starších ako 18 rokov je viac ako polovica Ukrajincov (51 %), predovšetkým na západe, severe a v strede krajiny, za vstup Ukrajiny do NATO. Proti je 25 %. Ďalších 25 % sa nevedelo vyjadriť alebo by sa nezúčastnili na prípadnom referende.
  • Až 64% opýtaných je za vstup do EÚ, 17 % do Colnej únie (Rusko, Bielorusko, Kazachstan), 19 % sa odmietlo vyjadriť.
  • Za unitárny štát je až 74 % Ukrajincov a 15 % je za federáciu. Pritom 71 % je proti odtrhnutiu území kontrolovaných v Donbase povstalcami.

ZDROJ: UNIAN

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Majdan