Demonštranti vtrhli do sídla volebnej komisie vo Varšave

Niekoľko desiatok demonštrantov obsadilo v noci na piatok vo Varšave sídlo celoštátnej volebnej komisie, ktorá doteraz nebola schopná zverejniť konečné výsledky z nedeľňajších komunálnych volieb.

21.11.2014 09:36
Poľsko, voľby, demonštrácia Foto: ,
Policajti blokujú vchod do celoštátnej volebnej komisie vo varšave. za nimi stojí jeden z demonštrantov v maske.
debata (6)

Budovu zakrátko obkľúčili a vypratali policajti, ktorí podľa reportérov protestujúcich odviedli a v niektorých prípadoch aj odniesli do policajných áut a autobusu.

Sčítanie hlasov z nedeľných volieb sprevádzali ustavičné technické problémy aj útok hackerov. Komisia sa nakoniec rozhodla hlasy prepočítať ručne. „Vzhľadom k ohrozeniu bezpečnosti sa komisia sa rozhodla prerušiť svoju prácu,“ uviedol hovorca volebnej komisie Jacek Zakrzewski po vpáde demonštrantov. „Zostávalo spočítať už len dve percentá hlasov, aby komisia mohla zverejniť výsledky prvého kola volieb,“ dodal.

Vpádu do sídla komisie predchádzala vo štvrtok večer demonštrácia niekoľkých stoviek prívržencov krajnej pravice, ktorí sa dožadovali odstúpenia všetkých členov komisie a usporiadanie nových volieb. Niekoľko desiatok demonštrantov potom do sídla komisie vtrhlo. „Chránite tých, čo falšujú voľby,“ vyčítala režisérka Ewa Stankiewiczová zasahujúcim policajtom.

Podľa povolebných odhadov prvé kolo komunálnych volieb vyhrala – prvýkrát po deviatich rokoch v opozícii – strana Právo a spravodlivosť bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského, a to pred vládnucimi liberálmi z Občianskej platformy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #voľby #demonštrácia