USA: Pod snehom praskajú strechy, úrady evakuujú ľudí

Na minimálne 12 mŕtvych stúpol počet obetí nezvyčajne silného sneženia na severovýchode Spojených štátov. V niektorých oblastiach štátu New York napadlo vo štvrtok 90 centimetrov nového snehu. Momentálne je už na niektorých miestach vrstva snehu hlboká 2 a pol metra.

21.11.2014 15:39
zima, sneh, USA Foto: ,
Návaly snehu v Cheektowaga v štáte New York. V niektorých oblastiach vznikajú doslova snehové múry, niekto totiž za posledné dni napadalo až dva a pol metra snehu.
debata (17)

V piatok zrážky konečne ustali. Cez víkend však môže hroziť ďalšie nebezpečenstvo, podľa meteorológov má začať pršať a má sa otepliť až na 15 stupňov Celzia. Roztápajúci sa sneh môže spôsobiť záplavy.

Západnú časť štátu New York, najmä okolie Buffala, závaly snehu úplne ochromili. Ľudia, ktorí sú zarátaní medzi obete výčinov počasia, zahynuli buď po dlhodobom vystavení chladnému počasiu, alebo infarktu počas odpratávania snehu.

Ľudia si svoje zaparkovaná autá musia doslova...
Počasie so sebou prináša aj bizarné situácie....
+9Američania bojujú s obrovskými návalmi snehu.

Veľké problémy momentálne spôsobuje aj prepadávanie striech, ktoré nedokážu ustáť návaly ťažkého snehu, a to najmä na montovaných domoch. Z nich už záchranári evakuovali vyše 50 ľudí, asi 180 obyvateľov domova dôchodcov presunuli do bezpečia po tom, čo sa stropy na dome začali pod ťarchou snehu vydúvať.

Mnohé cesty i úseky diaľnic sú stále nezjazdné

Mnohé cesty sú stále uzavreté, vrátane 225 kilometrov dlhého diaľničného úseku New York State Thruway. Úrady naďalej vyzývajú vodičov, aby nevychádzali na zľadovatené komunikácie, ktoré upchali kolóny áut a aby tak uľahčili prácu robotníkom odpratávajúcim sneh.

Obmedzenie dopravy komplikuje dodávky potravín a niektoré obchody hlásia, že im dochádza základný sortiment ako chlieb a mlieko.

Nezvyčajne chladné počasie zasiahlo všetky americké štáty, väčšinou sa teplota pohybovala okolo nuly. Príčinou bohatých snehových zrážok je chladný arktický vzduch, ktorý prúdi smerom na juh a zrazil sa s teplým vzduchom nad Veľkými jazerami.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #obete #USA #sneh #kalamita