Preč s Porošenkom! znelo Kyjevom

Spomienka na padlých v deň prvého výročia začiatku nepokojov na kyjevskom Majdane nedopadla pre ukrajinského prezidenta Petra Porošenka podľa predstáv. Počas piatkového kladenia kvetov k pomníku obetí potýčok s políciou si prvý raz na "vlastnej pôde" musel vypočuť hlasné prejavy nesúhlasu s jeho politikou.

22.11.2014 05:00
Petro Porošenko, Ukrajina Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko pred protestujúcimi ľuďmi neutiekol a s pozostalými po padnutých vojakoch sa rozprával.
debata

„Preč s Porošenkom!“ a „Hanba“ musel si vypočuť prezident, rovnako ako aj americký vicepremiér Joe Biden, ktorý ho sprevádzal. Na záberoch televízie 112 Ukrajina vidieť, ako sa Porošenko neúspešne pokúša vysvetliť davu svoj postoj. Na prezidentov sľub, podľa ktorého bezodkladne podpíše dekrét o priznaní titulu Hrdina Ukrajiny obetiam februárových nepokojov, zazneli z davu výkriky „Nechaj si svoje medaily!“ „Kde sú vrahovia našich detí?“

Na televíznych záberoch vidieť, ako niektorí pozostalí po 91 obetiach Nebeskej stovky vmietli politickým lídrom do tváre: „Za čo nám ďakujete? Za to, že moje dieťa zavraždili na Majdane?!“ Porošenko si musel zároveň vypočuť aj otázku „Čo ste urobili dobré?“ ako aj priamu výčitku „Hanba takému prezidentovi!“

Jaceňuk sa stiahol

„Ak budú pokračovať takéto protesty, tak príde navnivoč všetko, o čo sa Majdan usiloval,“ vyjadril sa následne Porošenko.

Premiér Arsenij Jaceňuk sa ani nepokúšal o dialóg s davom a rýchle sa stiahol do bezpečia mimo dosahu demonštrantov aj s americkým hosťom, ktorý si určite ináč predstavoval spomienku na udalosti spred roka, ktoré vyústili do štátneho prevratu. Biden však môže byť spokojný s výsledkami rokovaní o zložení novej vládnej väčšiny v parlamente, ako aj s rozhovorom o vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý mal pred pietnym aktom s Jaceňukom a po ňom aj s Porošenkom.

Kyjev priznáva: Mierime do NATO

Vstup do NATO je cieľom Ukrajiny. Ide o najnovšie rozhodnutie politických síl novej parlamentnej väčšiny, na ktorom sme sa práve dohodli v snemovni, napísal v noci na piatok Jegor Sobolev, novozvolený ukrajinský poslanec na jednej zo sociálnych sietí. Urobil tak vzápätí po podpise koaličnej dohody, ktorú nakoniec akceptovalo všetkých päť strán v parlamente vrátane Tymošenkovej dlho vzdorujúcej Baťkivščiny.

„Ide o novú doktrínu obsahujúcu vstup Ukrajiny do EÚ, ako aj prehĺbenie spolupráce s NATO s perspektívou plnoprávneho členstva v aliancii,“ informoval Bohdan Červak, šéf štátneho výboru pre masmédiá, citovaný agentúrou UNIAN.

Situácia sa zmenila

Pritom ešte začiatkom týždňa časť ukrajinských politikov presviedčala svet o tom, že Kyjevu nejde o vstup do NATO, ale len o „osobitný mimoblokový štatút“. Operovali o. i. dokumentmi vydaným Radou bezpečnosti štátu z roku 2007 i 2011. Ibaže situácia sa odvtedy zmenila. Kyjevu to napokon pripomenul aj americký vicepremiér Biden. Vo štvrtok, v predvečer prvého výročia vypuknutia nepokojov na Námestí nezávislosti, už tretí raz pricestoval do Kyjeva.

Biden v rozhovore pre denník Deň opätovne priznal právo Ukrajiny brániť svoju zvrchovanosť „pred ruskou agresiou“. A to napriek tomu, že Moskva od samého začiatku odmieta obvinenia na svoju adresu týkajúce sa účasti na konflikte na východe Ukrajiny, dodávok zbraní a premiestňovania živej sily do oblasti Donbasu. Američania bez ohľadu na ruský postoj aj včera sľúbili pomoc vrátane vojenských dodávok. Nič na tom nezmení ani Bidenov dodatok, podľa ktorého vylúčil vojenské riešenie problému.

Ibaže to nie je celkom podľa predstáv Kyjeva. Porošenko síce vyhlásil, že je za mier v krajine, ale vzápätí dodal, že zároveň sa nebráni „totálnej vojne“ proti Rusku. Napriek tomu Washington, a potvrdili to aj najnovšie rozhovory Bidena v Kyjeve o vojenskej oblasti, je zatiaľ ochotný pomôcť v prvom rade dodávkami nesmrtiacich zbraní. Napríklad exportom vojenských džípov. Na druhej strane hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Jeff Rathke tvrdí, že „v hre“ je stále „široká škála“ možností a ako dodal vrátane dodávok smrtiacich zbraní Ukrajine.

Rusko reagovalo na americké koketovanie s vyzbrojovaním Kyjeva upozornením, že v prípade „odklonu“ v charaktere amerických dodávok to bude chápať ako krok k destabilizácii. „Môže to vážne ovplyvniť rovnováhu síl v oblasti,“ vyhlásil hovorca ministerstva zahraničia Alexandr Lukaševič.

Ako upozorňujú nielen ukrajinské médiá, americký vicepremiér pricestoval do Kyjeva hlavne kvôli rokovaniu s vedením krajiny ohľadne reforiem a boja s korupciou.

„Strach, hnev a rozčarovanie dnes panujú v Kyjeve. Aj rok po Majdane ostali nesplnené kardinálne požiadavky demonštrantov,“ konštatuje denník Tages Anzeiger v Deň dôstojnosti a slobody, ktorý sa podľa Petra Porošenka bude naveky sláviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Ukrajina #Petro Porošenko