The Washington Post: Čo sa deje v Európe? Zeman je hovorcom Kremľa

Oslavy 25. výročia protikomunistickej revolúcie v strednej a východnej Európe sprevádzali znepokojujúce známky toho, že niektoré z jej významných výdobytkov sú v ohrození, píše americký denník The Washington Post vo svojom redakčnom komentári. Český prezident Miloš Zeman sa podľa denníka stal faktickým hovorcom Kremľa.

22.11.2014 13:22
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman sa počas osláv 25. výročia Nežnej revolúcie musel uhýbať pred lietajúcimi vajíčkami, ktoré na neho hádzali nespokojní účastníci osláv.
debata (328)

Bývalí členovia Varšavskej zmluvy, ktoré ovládal Sovietsky zväz, zmenili od roku 1989 svoje hospodárstvo, vstúpili do EÚ a NATO a zaviedli demokraciu. Ich úspechy vyzerajú zvlášť pôsobivo v porovnaní s chaosom a občianskymi vojnami, ktoré nasledovali po arabských povstaniach v roku 2011.

Ideály vodcov, ako bol český disident a neskôr prezident Václav Havel, ktorému tento týždeň s poctami odhalili bustu v americkom Kapitole, sú vo väčšine krajín strednej a východnej Európe vystavené útokom, upozorňuje komentár.

Súčasná česká vláda sa dištancovala od Havlovej agendy ľudských práv a borí program, ktorý vytvoril na podporu demokratickej transformácie iných diktatúr. Prezident Miloš Zeman sa stal faktickým hovorcom ruského prezidenta Vladimira Putina, keď vulgárnymi výrazmi odsúdil ruské politické väzenkyne a poprel ruskú agresiu na Ukrajine.

Američanov znepokojuje najmä Viktor Orbán

Ešte väčšie znepokojenie podľa amerického denníka vyvoláva maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý ničí demokratickú kontrolu a rovnováhu v Budapešti a Putina označuje za svoj veľký vzor. Preto bolo povzbudzujúce vidieť, že tento týždeň, počas výročia Nežnej revolúcie, sa vydrali na povrch prejavy prodemokratického a prozápadného cítenia.

Americký denník The Washington Post ocenil, že... Foto: Reuters, Laszlo Balogh
Maďarsko, demonštrácia Americký denník The Washington Post ocenil, že sa Maďari dokázali zorganizovať a vyjsť v desaťtisícoch do ulíc vyjadriť svoj nesúhlas so smerovaním politiky Viktora Orbána.

V Prahe a Budapešti sa v pondelok konali veľké demonštrácie proti Zemanovi a Orbánovi. Na Zemana lietali vajcia, keď sa objavil na akcii, ktorá si pripomínala revolúciu, kým demonštranti skandovali: „Nechceme byť ruskou kolóniou“. V Budapešti, ktorá sa tento mesiac stala dejiskom už štvrtej veľkej protivládnej demonštrácie, dav žiadal odvolanie skorumpovaných úradníkov, vrátane niekoľkých z tých, ktorým bol zakázaný vstup do USA, pripomína denník.

Ešte povzbudzujúcejšie boli podľa The Washington Post nedeľňajšie prezidentské voľby v Rumunsku, kde populistického ľavicového premiéra Victora Pontu porazil starosta malého mesta, ktorý sľúbil, že vykorení korupciu a zlepší vzťahy so Západom.

Vývoj v Rumunsku dáva nádej

Klaus Iohannis, príslušník malej nemeckej menšiny v Rumunsku, podnietil k veľkej volebnej účasti – 64 percent – tým, že sľúbil, že podporí stíhanie vyšších úradníkov za korupciu a že posilní strategické partnerstvo Rumunska so Spojenými štátmi a NATO.

Klaus Iohannis vyburcoval Rumunov k vysokej... Foto: SITA/AP, Raed Krishan
Klaus Iohannis, Rumunsko Klaus Iohannis vyburcoval Rumunov k vysokej volebnej účasti. Všetkých prekvapil, že dokázal vo voľbách poraziť populistického ľavicového premiéra Victora Pontu.

Ponta, aj keď niekedy mal prozápadné poznámky, spochybňoval demokratické normy a vyvolával tak obavy, že by sa mohol vydať rovnakým smerom ako Orbán.

Orbán a Zeman majú vo svojich krajinách značnú podporu, upozorňuje autor komentára. Ale je povzbudzujúce, že mnohí z tých, ktorí sa obrátili proti nim, sú študenti a ďalší mladí ľudia, ktorí nezažili revolúciu v roku 1989 alebo predchádzajúcu komunistickú éru. Vyznávajú západné liberálne hodnoty a nie putinovský nacionalizmus s jeho odpudzujúcimi prejavmi nenávisti voči homosexuálom a iným menšinám.

328 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #The Washington Post #Miloš Zeman #Stredna Európa