Americký minister obrany Chuck Hagel odstupuje

Americký minister obrany Chuck Hagel podal demisiu. Informoval o tom na svojom webe americký denník The New York Times. Prezident Barack Obama demisiu prijal.

24.11.2014 15:47 , aktualizované: 17:38
Chuck Hagel Foto: ,
Americký minister vnútra Chuck Hagel rezignoval na svoju funkciu.
debata (25)

K odstúpeniu ho podľa denníka vyzval sám Obama minulý piatok po niekoľkých stretnutiach v uplynulých týždňoch. Hagel bol jediným republikánskym členom Obamovej vlády. Hagel zostane vo funkcii do vymenovania nového nástupcu.

„Nástupca bude menovaný onedlho, ale minister Hagel zostane ministrom obrany dovtedy, kým jeho vystriedanie nepotvrdí Senát USA,“ uviedol zdroj z Obamovej administratívy.

Medzi možnými kandidátmi na uvoľnený ministerský post americký denník menuje bývalú námestníčku ministra obrany Michele Flournoyovoú a Ashtona Cartera. Ďalším možným kandidátom je demokratický senátor Jack Reed.

Obamovo rozhodnutie ľudia z americkej administratívy vnímajú ako priznanie, že hrozba zo strany Islamského štátu si vyžaduje iný prístup, ako ten, ktorý uplatňoval Hagel.

Reakcia na hrozbu eboly i Islamského štátu

Podľa denníka je Hagelov odchod zjavne prejavom úsilia Bieleho domu ukázať, že vníma kritiku, ktorá poukazuje na spočiatku ťažkopádnu reakciu americkej vlády na niektoré výzvy týkajúce sa národnej bezpečnosti, vrátane epidémie eboly a hrozby zo strany Islamského štátu.

Denník tiež poukazuje na to, že Hagel len s problémami prenikal do uzavretého tímu najbližších Obamových spolupracovníkov a poradcov. Ľudia, ktorí poznajú toto prostredie, tvrdia, že na poradách sa veľmi neprejavoval. Obhajcovia ministra však tvrdia, že čakal, až bude môcť hovoriť s Obamom osamote, čím sa chcel vyhnúť prípadným únikom.

Nemenovaný zdroj amerického denníka uviedol, že Hagela nevyhodili, ale naopak sám pred dvoma týždňami inicioval rokovanie o svojej budúcnosti. Obaja muži sa vraj zhodli, že je čas na Hagelov odchod. Ide o prvý odchod ministra po tom, čo Obamovi demokrati v nedávnych voľbách prišli o väčšinu v Senáte.

Bývalý kritik vojny v Iraku vo funkcii končí po takmer dvoch rokoch. Republikán so skúsenosťami v armáde bol ministrom v čase sťahovania amerických bojových jednotiek z Afganistanu a škrtov v rozpočte Pentagonu.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Chuck Hagel