V obálke určenej pre Andreja Babiša bola smrteľná dávka jedu

V obálke pre českého ministra financií Andreja Babiša bola smrteľná dávka jedu. Povedal to hovorca Štátneho ústavu jadrovej, chemickej a biologickej ochrany Radek Pokorník.

24.11.2014 16:15
Andrej Babiš Foto:
Český minister financií Andrej Babiš.
debata (8)

Zásielky doručené na Hrad a do televízie Prima toxické neboli. Už v utorok prišla na české ministerstvo vnútra obálka s kyanidom. Česká vláda v pondelok kvôli zásielkam prijala ďalšie bezpečnostné opatrenia, nezverejnila ich.

Babiš napísal, že obálka dorazila k nemu domov a bola podaná v Slovinsku. „Neviem o tom, že obsahovala smrteľnú dávku jedu,“ uviedol. Vysvetľuje si to tým, že aktivity ministerstva prekážajú mnohým ľuďom, ktorí nepodnikajú poctivo. Podľa informácie hovorcu ministerstva financií Radka Ležatku má minister presmerovanú poštu z miesta bydliska na ministerstvo financií, preto zásielka prišla na ministerstvo. Zdravie žiadneho zo zamestnancov úradu nebolo podľa Ležatku ohrozené.

Polícia informácie o podozrivých zásielkach z minulého týždňa nechcela kvôli pokračujúcemu vyšetrovaniu komentovať. „Prípadom sa stále intenzívne zaoberáme,“ povedala hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková. Nie je tak zatiaľ jasné, či obe jedovaté zásielky obsahovali rovnakú látku.

Páchateľa chytíme, tvrdí minister vnútra Chovanec

Český minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) po rokovaní vlády povedal, že kabinet sa vecou zaoberal a prijal dodatočné a prísnejšie opatrenia. Upresniť ich však nechcel, vraj aby nenapovedal páchateľom. „Ja si myslím, že to vyšetrovanie sa posúva. Zo strategických dôvodov nebudem oznamovať, akým smerom, ale myslím, že sa posúvame k tomu, aby sme páchateľa chytili,“ poznamenal tiež Chovanec.

Podľa skorších informácií ministerstva financií zásielka obsahovala biely kryštalický prášok. Vo štvrtok dorazil biely prášok tiež na adresu správy Hradu, nie do kancelárie prezidenta. Testy tejto látky ale podľa Pokorníka boli bez rádioaktívnych a biologických nálezov. Do televízie Prima dorazila podozrivá zásielka s bielym práškom v piatok. Ani tá podľa testov laboratória nebola toxická.

Premiér Bohuslav Sobotka nechcel minulý týždeň situáciu preceňovať. Nie je to podľa neho nič, čo by ohrozovalo bezpečnostnú situáciu v Českej republike. Oznámil, že ministerstvo vnútra inštruovalo verejné úrady, takisto členovia vlády boli upozornení. „Zvyšok je vec polície,“ uviedol.

Sériu podozrivých zásielok odštartovala v utorok obálka, ktorá prišla ministrovi vnútra Milanovi Chovancovi. Tá obsahovala dve ampulky kyanidu v životu nebezpečnom množstve. Zásielka bola odoslaná zo severu Európy.

Naposledy sa zásielky s bielym práškom v Česku objavili v septembri, keď ich obdržali niektoré úrady vrátane Hradu. Podľa Chovanca nie je pravdepodobné, že by minulý týždeň išlo o rovnakého páchateľa ako v septembri. Zásielky s podozrivým obsahom sa objavovali aj predtým, ale žiadna z nich podľa dostupných informácií neobsahovala nebezpečnú látku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #jed #Andrej Babiš