Erdogan šokoval ženy: Vaše postavenie nie je rovnocenné s mužmi

Postavenie žien a mužov nie je rovnocenné, poslaním žien je predovšetkým materstvo. Na stretnutí s delegáciou žien to v Istanbule povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Medzi poslucháčkami bola tiež jeho dcéra.

24.11.2014 18:49
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na stretnutí s delegáciou žien prítomným vysvetlil, že ich hlavným poslaním je materstvo a nemôžu byť rovnocenné s mužmi.
debata (52)

„Naše náboženstvo – islam – definuje spoločenské postavenie žien materstvom. To feministkám nevysvetlíte, pretože tie koncept materstva neprijímajú. Ženy sa odlišujú povahou, zvykmi i vzhľadom. Nemôžete postaviť na rovnakú úroveň s mužmi matku, ktorá kojí svoje dieťa. Nemôžete dávať na rovnakú úroveň pozíciu muža a ženy. To je proti prírode, ich prirodzenosť je odlišná,“ povedal Erdogan.

Prezident moslimského Turecka však uznáva rovnoprávnosť oboch pohlaví pred zákonom. „Je dôležité uznávať rovnoprávnosť žien pred spravodlivosťou,“ povedal.

Nejde o prvé kontroverzné výroky tureckého prezidenta na adresu žien. V minulosti vyhlásil, že žena by mala mať najmenej tri deti a vyslovil nesúhlas s cisárskym rezom a interrupciou.

Aktivistka: Erdoganove výroky sú protiústavné

Aktivistka za práva žien a právnička Hülya Gülbaharová označila Erdoganove najnovšie výroky za protiústavné. Odporujú vraj nielen tureckému prácu, ale aj medzinárodným konvenciám o rovnosti žien a mužov.

„Výroky štátnych činiteľov spochybňujúcich rovnosť medzi ženami a mužmi sa významne podieľajú na raste násilia na ženách. Vyvolávajú debatu o účasti žien vo verejnom živote od politiky po umenie, od vedy po šport,“ povedala Gülbaharová.

Erdogan nevyvoláva rozpaky len svojimi komentármi o ženách. Nedávno napríklad vyhlásil, že moslimovia objavili Ameriku pred Kryštofom Kolumbom.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #rovnoprávnosť