Granát zasiahol autobus v Donecku, zabil dvoch ľudí

Delostrelecký granát dopadol v utorok ráno na autobus mestskej dopravy v Donecku, na mieste zabil dvoch cestujúcich a mnoho ďalších zranil. Oznámila to Donecká radnica.

25.11.2014 12:07
Doneck, Ukrajina, proruskí separatisti Foto: ,
Proruský separatista pri budove zničenej po prestrelkách v štvrti Kujbyševskij v meste Doneck.
debata (98)

Podľa ukrajinských médií separatisti a ruskí vojaci sťahujú do okolia Donecka a blízkych miest Makijivky a Horlivka delostrelecké jednotky.

Podľa povstaleckej agentúry Novorossija je za ostreľovanie Donecku zodpovedná ukrajinská armáda, ktorá k útokom na postavenie vzbúrencov používa raketomety Grad. Kyjev ostreľovanie obytných štvrtí donbaskej metropoly odmieta a obviňuje z neho naopak povstalcov a ruských vojakov.

Pri nočnom ostreľovanie doneckých obytných štvrtí podľa spravodajského serveru Cenzor zahynuli traja civilisti a osem ďalších bolo zranených. Delostrelecká paľba ťažko poškodila tri budovy, do niekoľkých štvrtí bola prerušená dodávka plynu.

Podľa ukrajinského armádneho analytika Dmytro Tymčuka sa oddiely povstalcov pripravujú na bojové operácie v zimnom období, keď chcú podnikať útoky na postavenie ukrajinskej armády v menších bojových skupinách. Súčasťou týchto úderných skupín sú príslušníci špeciálnych ruských jednotiek. V blízkosti frontu sa zriaďujú opevnené obranné stanovištia a skladisko zbraní, munície a pohonných hmôt.

Ukrajinská rada národnej bezpečnosti a obrany v utorok v Kyjeve oznámila, že Rusko stiahlo z Donbasu zhruba tisícku svojich vojakov. Ich miesto vraj stále častejšie zaujímajú oddiely separatistov, ktoré vedenie samozvaných ľudových republík postupne vytvára.

Hovorca protipovstaleckej operácie Vladislav Selezňov v Kyjeve oznámil, že na Donbase je dnes v zbrani 15 000 až 25 000 separatistov a 5000 až 10 000 profesi­onálnych ruských vojakov. Odvolával sa pritom na informácie výzvedných služieb. Presnejšie čísla odmietol uviesť s vysvetlením, že protivník by z nich mohol odhadnúť rozsah operácií ukrajinskej kontrarozviedky.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #separatisti #ruskí vojaci