Pápež v Štrasburgu: Európa sa musí postaviť proti konzumu, inak stratí dušu

Pápež vo svojom prejave v Európskom parlamente vyzval predstaviteľov Európskej únie, aby viac pozornosti venovali ľudským právam, slabším a znevýhodneným a dôrazne sa postavili proti dôsledkom konzumnej kultúry, ktorá odsudzuje k živoreniu státisíce chudobných rodín, seniorov a prisťahovalcov.

25.11.2014 13:53 , aktualizované: 14:29
pápež František, europarlament Foto: ,
Pápež František počas svojho vystúpenia v Európskom parlamente vyzval europoslancov, aby sa Európa vrátila k duchovným hodnotám, inak stratí svoju dušu a bude vnímaná ako unavená babička. Vyzval k ochrane slabších, starých a k ochrane rodiny.
debata (15)

František tiež eurposlancom povedal, že EÚ by sa mala vrátiť k étosu svojich zakladateľov a prekonať obraz Európy ako unaveného kontinentu, ktorý stráca medzinárodný vplyv.

Hlava katolíckej cirkvi priletela do Štrasburgu dopoludnia na bleskovú, asi štvorhodinovú návštevu európskych inštitúcií. Okrem Európskeho parlamentu mal pápež na programe aj návštevu Rady Európy.

Pápežovej ceste sa pripisuje veľký symbolický význam, vďaka Františkovej autorite a popularite však môžu mať jeho slová aj praktický dopad. Pritiahnu totiž pozornosť na sociálne problémy, ktoré EÚ dlhodobo trápia, či už je to nezamestnanosť mladých či príliv nelegálnych prisťahovalcov.

Pápež František vyzval počas prejavu v...
Pápeža Františka sprevádzal v Európskom...
+3Pápež František vyzval europoslancov, aby sa...

Po oficiálnom privítaní, ktorého sa zúčastnil šéf europarlamentu Martin Schulz, zástupcovia parlamentných frakcií, premiér predsedajúcej krajiny Matteo Renzi a mnohí katolícki hodnostári, pápež prehovoril v pléne. Hlavnou témou bola ľudská dôstojnosť, ktorú by sa podľa Františka mala únia snažiť všetkými silami brániť.

„Podpora ľudskej dôstojnosti znamená, že uznáme, že človek má nedeliteľné práva, ktoré mu nikto nemôže zobrať, rozhodne nie kvôli ekonomickým záujmom,“ uviedol pápež, ktorý svoju reč predniesol v taliančine. Upozornil, že stále existuje mnoho situácií, keď sa s ľuďmi zaobchádza ako „s predmetmi, ktoré je možné odložiť, ak prestávajú byť užitočné, napríklad kvôli svojej slabosti, chorobe či starobe“. Pápež vyzval aj na podporu rodiny, vzdelania a ochrany prírody.

Pápež: EÚ sa musí vrátiť k hodnotám, na ktorých vznikla

Podľa Františka by Európa mala byť otvorená duchovnému rozmeru života, inak riskuje, že stratí svoju dušu. Práve návrat k pôvodným hodnotám, na ktorých únia vznikla, vraj môže byť liekom na všeobecne rozšírený dojem, že EÚ je akási „unavená a starnúca babička“, ktorá už stratila príťažlivosť.

Konkrétne František spomenul tragické dôsledky ekonomickej krízy a obrovskú nezamestnanosť, ale aj otázku prisťahovalcov. Príliv nelegálnych utečencov cez Stredozemné more tento rok dosiahol nebývalú intenzitu a len do Talianska prišlo zatiaľ vyše 150-tisíc migrantov najmä z Afriky a Blízkeho východu. Najmenej tritisíc z nich prišlo počas plavby do Európy o život.

Podľa Františka sa zo Stredozemného mora stáva obrovský cintorín, preto by sa únia mala tomuto problému postaviť čelom a mala by byť solidárna s krajinami, do ktorých majú prisťahovalci najčastejšie namierené.

František sa prihovoril aj členom Rady Európy

Jeho slová viackrát počas prejavu prerušili europoslanci potleskom, po skončení si vyslúžil ovácie postojačky. Priamo z parlamentu František zamieril na zasadnutie Rady Európy, kde ho privítal generálny tajomník tejto inštitúcie Thorbjörn Jagland.

V prejave pred členmi parlamentného zhromaždenia Rady Európy pápež nadviazal na to, čo predtým povedal europoslancom. Odsúdil individualistické poňatie ľudských práv, ktoré podľa neho vedie k sebectvu a ľahostajnosti voči utrpeniu druhých. Znovu tiež spomenul obraz unavenej, pesimistickej Európy, ktorá stratila svoju pôvodnú energiu a potrebuje sa preto znovu vrátiť k svojim koreňom.

František zdôraznil aj dôležitosť úlohy, akú Rada Európy zohráva pri hľadaní mierového východiska zo súčasných politických a vojnových kríz, vrátane európskych – konkrétne však žiadnu nezmienil.

Rada Európy je medzinárodná organizácia, ktorá podporuje spoluprácu európskych krajín v oblasti ochrany ľudských práv či rozvoja demokracie. Až 47 štátov sú jej členmi, ale na rozdiel napríklad od Európskej únie nemôže schvaľovať záväznú legislatívu.

Hlava katolíckej cirkvi navštívila europarlament prvýkrát po 26 rokoch, naposledy tu vystúpil pápež Ján Pavol II. v októbri 1998. Kvôli príchodu pápeža zaviedli v Štrasburgu prísne bezpečnostné opatrenia, okolie európskych inštitúcií je uzavreté a stráži ho asi tisícka policajtov.

Aféra s „antikristom“

Európsky parlament po 26 rokoch zažil ďalšiu návštevu hlavy katolíckej cirkvi. Počas návštevy Jána Pavla II. v októbri 1998 mal europarlament len 12 členov a médiá vtedy zaujal nečakaný protest severoírskeho poslanca Iana Paisleyho, ktorý Jána Pavla II. nazval antikristom.

Severoírsky protestantský duchovný duchovný Ian Paisley z Demokratickej unionistickej strany (DUP) začal počas pápežovho prejavu v pléne hlasno vykrikovať a vystúpil s červeným transparentom, na ktorom bol nápis Ján Pavol II. Antikrits.

Predseda parlamentu, lord Plumb, sa neúspešne pokúšal Paisleyho mravniť a jeho kolegovia po ňom znechutene hádzali papiere. Nakoniec poslanca musela zo sály vyviesť ochranka. Pápež tento hurhaj pozoroval s ľahkým úsmevom a keď Paisley zmizol za dverami, pokojne pokračoval vo svojom prejave.

Paisley, dlhoročný odporca severoírskych separatistických katolíkov, zastával aj post severoírskeho premiéra. Mnohý ho považovali za fanatika, pretože tvrdohlavo odmietal diplomatické pokusy o mierové riešenie situácie v Severnom Írsku, ich tvorcov považoval za zradcov a separatistov zo Sinn Fein za teroristov. Paisley zomrel tento rok v septembri vo veku 88 rokov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #pápež František #Europarlament