Kim Čong-un posilňuje protiamerickú výchovu. Američania sú kanibali, tvrdí

Severná Kórea vyostrila svoje slovné útoky proti Spojeným štátom. Líder KĽDR Kim Čong-un označil Američanov za kanibalov a vyzval k „totálnemu boju proti USA“.

25.11.2014 19:00
Severná Kórea, Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že je potrebné na školách posilniť protiamerickú výchovu.
debata (74)

Svoje výroky vyslovil diktátor počas návštevy múzea, ktoré je zasvätené Severokórejčanom, ktorí sa počas Kórejskej vojny (1950 – 1953) údajne stali obeťa masakru zo strany amerických vojakov.

Podľa denníka The Daily Telegraph je agresívna rétorika Pchjongjangu reakciou na rezolúciu Valného zhromaždenia OSN z 18. novembra, ktorá žiada postaviť severokórejský režim pred Medzinárodný trestný súd za zločiny proti ľudskosti. Vláda v Pchjongjangu v utorok v metropole zorganizovala mnohotisícovú manifestáciu na protest proti tejto rezolúcii.

Štátna tlačová agentúra KCNA napísala, že Kim navštívil múzeum v meste Sinčon, aby si uctil pamiatku 35-tisíc civilistov, ktorých podľa Pchjongjangu zabili príslušníci americkej armády v priebehu 52 dní na konci roku 1950.

Kim Čong-un ide posilniť „protiamerickú výchovu“

„Masakre, ktoré americkí imperialistickí agresori spáchali v Sinčone, jasne ukazujú, že sú to kanibali a brutálni vrahovia, ktorí v krviprelievaní nachádzajú potešenie,“ vyhlásil Kim. Kim vyzval občanov KĽDR, aby nikdy nezabudli na „zverstvá, ktoré spáchala americká armáda počas trojročného kórejského konfliktu“ a dodal, že snahy Washingtonu zničiť Severnú Kóreu sú čoraz rafinovanejšie a že je potrebné posilniť protiamerickú výchovu v severokórejských školách.

Tisícky vojakov a ľudí sa zhromaždili na... Foto: SITA/AP, Jon Chol Jin
North Korea Rally Tisícky vojakov a ľudí sa zhromaždili na manifestácii, ktorú zorganizoval vodca Kim Čong-un na protest proti rezolúcii OSN.

V Pchjongjangu sa v utorok konala masová manifestácia, ktorú zorganizoval komunistický režim na protest proti rezolúcii OSN, ktorá má odsúdiť KĽDR. Tisícky ľudí sa zhromaždili na Kim Ir-senovom námestí s transparentmi, ktoré vychvaľovali severokórejského vodcu a odsudzovali USA.

Rezolúcia Valného zhromaždenia OSN vyzýva Bezepčnsotnú radu, aby postavila KĽDR pred Medzinárodný trestný súd. Rezolúcia je nezáväzná a v Bezpečnostnej rade OSN zrejme nemá nádej na úspech, pretože sa očakáva, že ju zablokujú Čína a Rusko, ktoré majú právo veta. Podľa Pchjongjangu je rezolúcia založená na nepravdivých výpovediach severokórejských utečencov.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Kim Čong-un #rezolúcia OSN