Prvé kolo prezidentských volieb v Tunisku vyhral sekularista as-Sabsí

Prvé kolo prezidentských volieb v Tunisku vyhral politický veterán a predstaviteľ bývalého autokratického režimu al-Bádží Káid as-Sabsí. Za kandidáta sekulárnej strany Hlas Tuniska hlasovalo vyše 39 percent voličov.

25.11.2014 17:32
Prezidentské voľby v Tunisku. Foto: ,
Tunisko čaká druhé kolo prezidentských volieb, nikto z kandidátov nezískal potrebnú 50-percentnú väčšinu.
debata

V druhom kole bude o post hlavy štátu zápasiť s dočasným prezidentom a bývalým ľudskoprávnym aktivistom Munsifom Marzúkím, ktorý získal 33 percent hlasov. Druhé kolo sa bude konať o dva týždne, 7. decembra, pričom analytici predpovedajú veľmi tesný súboj.

Osemdesiatsedem­ročný as-Sabsí, ktorý pôsobil už za vlády autokratického lídra Zajna al-Ábidína bin Alího ako predseda parlamentu a ešte predtým ako minister zahraničných vecí, sľubuje, že spraví z Tuniska sekulárny a moderný štát.

Marzúkí tvrdí, že as-Sabsího víťazstvo by bolo porážkou revolúcie, ktorá bin-Alího zvrhla. Zároveň varuje pred návratom vlády jednej strany. Prezidentské voľby nasledujú po októbrových parlamentných voľbách, v ktorých získala najviac kresiel práve as-Sabsího strana Hlas Tuniska (Nidáa Túnis). Voľba hlavy štátu je ďalším krokom v rámci prechodu k demokracii po januárovom schválení novej ústavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #prezidentské voľby