Analytik: Lukašenko nie je večný

V súčasnosti je už úplne zrejmé, že je nemožná predstava o tom, že budeme o krajinách Východného partnerstva diskutovať bez Ruska, upozorňuje v rozhovore pre Pravdu zahranično-politický analytik Pavol Demeš.

26.11.2014 09:00
Bielorusko, Alexander Lukašenko, Vladimir Putin Foto: ,
Prezidenti Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko. "Lídrovi Kremľa sa dosiaľ podarilo dosiahnuť, že do Moskvou kontrolovanej Euroázijskej únie vstúpili Kazachstan, Bielorusko a Arménsko," pripomína analytik Pavol Demeš.
debata (31)

Ako vnímate politiku Moskvy vo vzťahu k viacerým bývalým sovietskym republikám?
Ruský prezident Vladimír Putin naštartoval alternatívny integračný projekt – Euroázijskú úniu, ktorú vníma ako protipól EÚ. Nenecháva nikoho na pochybách, že štáty bývalého Sovietskeho zväzu vrátane Bieloruska, sú predmetom zvýšeného záujmu Ruskej federácie. Líder Kremľa jasne ukazuje, že sa nezmieri s tým, aby sa tieto krajiny približovali k EÚ. Dosiaľ sa mu podarilo dosiahnuť, že do Moskvou kontrolovanej Euroázijskej únie vstúpili Kazachstan, Bielorusko a Arménsko. Približovanie ďalších postsovietskych republík k ruskej orbite pokračuje.

Už rok dominuje vo východoeurópskom priestore téma Ukrajina. Aká je situácia v Bielorusku, ktoré išlo informačne do pozadia?
Je pochopiteľné, že sused Bieloruska – Ukrajina – priťahuje oveľa viac pozornosti. Rusko-ukrajinský vojnový konflikt nemá len regionálny rozmer, ale zmenil podobu medzinárodných vzťahov v globálnom meradle. Bielorusko, ktoré bolo predtým často skloňované v súvislosti s porušovaním ľudských práv a autoritárskym režimom, sa ocitlo v informačnom závetrí. Paradoxne Minsk sa na jeseň stal neutrálnym miestom, kde prezident Lukašenko privítal predstaviteľov EÚ, Ruska a Ukrajiny, aby tu hľadali východisko z krízy. Bohužiaľ minské dohovory nenaplnili očakávania a konflikt pokračuje.

Ako pristupuje EÚ k Lukašenkovi?
Bielorusko sa prekvapujúco stáva teritóriom, kam smerujú viaceré obchodné cesty v dôsledku sankcií, ktoré EÚ uvalila proti Rusku, z čoho má krajina ekonomický benefit. Príliš sa o tom nehovorí, ale cez Bielorusko sa reexportom dostáva veľa tovarov do Ruska. V snahe zabrániť zabíjaniu na juhovýchode Ukrajiny a ďalšej destabilizácii celého regiónu s nedozernými následkami pre mier v Európe EÚ z pragmatických dôvodov poľavuje v kritike Lukašenka.

Pavol Demeš Foto: Ivan Majerský, Pravda
Pavol Demes, Pavol Demeš Pavol Demeš

Bielorusko patrí medzi šesť štátov zaradených do politiky Východného partnerstva EÚ. Moskve sa to od začiatku nepáči.
V súčasnosti je už úplne zrejmé, že diskusia o šiestich krajinách Východného partnerstva je bez Ruska nemožná. Moskva ukázala politicky, ekonomicky, ale už aj vojensky, že tieto krajiny vníma ako zónu svojho záujmu a snaží sa ich prepájať na svoj politický, ekonomický a vojenský systém. Toto sú tvrdé fakty, s ktorými sa bude musieť nová Európska komisia a Európsky parlament vyporiadať. Myslím si, že politika voči východnej Európe bude najtvrdší zahraničnopolitický oriešok pre nových lídrov EÚ. V máji budúceho roku sa má v Rige konať summit EÚ – Východné partnerstvo, kde sa pristúpi k prehodnoteniu tohto projektu.

Ako môže pomáhať Bielorusku visegrádska štvorka, v ktorej je aj Slovensko?
Bielorusko patrí medzi prioritné krajiny našej rozvojovej pomoci, a preto by sme naň nemali zabúdať. V rámci svojich možností sa jednotlivé štáty V4 snažia s Bieloruskom spolupracovať a pomáhať mu. Na vládnej i mimovládne úrovni. Dôležitú úlohu pri podpore rôznych projektov – vzdelávacích, kultúrnych a podobne – zohráva Medzinárodný visegrádsky fond sídliaci v Bratislave, do ktorého prispievajú všetky štyri krajiny. V neposlednom rade je našou úlohou vplývať na nových európskych lídrov, ktorí nastúpili do funkcií v novembri, aby nezabúdali na Bielorusko.

Hovorili sme o tom, ako EÚ pristupuje k Lukašenkovi. Ako by mala vyzerať komunikácia s Bieloruskom?
Hoci je Bielorusko po vylúčení z Rady Európy v dôsledku autoritárskych praktík stále medzinárodne izolované, je veľmi dôležité, aby s ním komunikácia prebiehala na rôznych úrovniach. Občania tejto krajiny musia cítiť našu solidaritu a praktickú pomoc. Lukašenko nie je večný a príde čas, keď bude izolácia prelomená. Z Bieloruska po brutálne potlačených prezidentských voľbách v roku 2010 odišlo do rôznych miest EÚ, najmä Varšavy a Vilniusu, veľa politicky aktívnych ľudí. Treba pozorne načúvať aj ich hodnoteniam situácie a radám.

Čo môže Bielorusku priniesť jeho snaha o ukončenie bojov na juhovýchode Ukrajiny?
Bielorusko leží medzi dvoma geopolitickými celkami – EÚ a Ruskom, ktoré v súčasnosti dospeli do nebezpečnej fázy konfrontácie. Vojnové akcie na území Ukrajiny sú i preň nebezpečné. Bielorusko je zatiaľ ušetrené vtiahnutia do vojenských operácií a prezident Lukašenko si je vedomý, že i suverenita jeho krajiny a jeho vlastný osud sa môžu neočakávane zmeniť. Snaha o pokoj a mier na Ukrajine je preto v jeho bytostnom záujme. To otvára nové komunikačné možnosti Bieloruska s EÚ.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko