Nemecká vláda sa zhodla na podobe kvót pre ženy vo firmách

Nemecká vláda sa zhodla na podobe kvót pre ženy na čele firiem. V dozorných radách 100 najväčších podnikov obchodovaných na burze bude musieť byť od roku 2016 najmenej 30 percent žien.

26.11.2014 14:20
debata (4)

Ďalších 3 500 menších firiem na burze si bude musieť stanoviť vlastné kvóty pre počet žien na najvyššej úrovni vedenia, uviedla v stredu televízia n-tv. Detailný návrh zákona by vláda mala schváliť v polovici decembra.

Kabinet kancelárky Angely Merkelovej sa na podobe kvót dohodol v utorok neskoro večer. Bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU) predtým žiadala odloženie platnosti zákona, ku ktorého prijatiu sa vláda zaviazala v koaličnej zmluve. Strana vyjadrovala obavy, že sa firmám zúži priestor pre rokovania a že zavedenie kvót bude znamenať záťaž pre nemeckú ekonomiku.

Podľa súčasnej dohody by firmám, ktoré nesplnia požadovaný podiel žien vo vrcholovom vedení, nehrozili finančné sankcie. Podniky by ale museli nechať miesta vo vedení podniku určené pre ženy neobsadené, kým sa nepodarí nájsť vhodné kandidátky.

Nemeckú vládu už deväť rokov vedie žena a ženy tiež tvoria zhruba 40 percent súčasného kabinetu. Vo vrcholovom vedení firiem sú ale ženy stále vo výraznej menšine. V najväčších 30 firmách obchodovaných na burze zastávajú ženy len štvrtinu miest v dozorných radách. V predstavenstvách týchto firiem je len sedem percent žien.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #kvóty #kvóty pre ženy