Interpol žiada zatknutie ruského miliardára Pugačeva

Interpol vo štvrtok vydal zatykač na ruského miliardára Sergeja Pugačeva, ktorý mal predtým blízko ku Kremľu, ale neskôr sa stal jeho kritikom. Podľa agentúry AFP má Pugačev v zahraničí početné aktíva, okrem iného mu patrilo francúzske lahôdkarstvo Hédiard a denník France Soir.

27.11.2014 10:30
debata (13)

Oligarcha žije v exile a jeho majetok je na žiadosť ruskej justície zmrazený. Rusko ho obviňuje zo sprenevery a podvodu veľkého rozsahu, za čo mu hrozí až desať rokov väzenia.

Päťdesiatjedenročný Pugačev je podozrivý v súvislosti s vyšetrovaním úpadku banky Mežprombank v roku 2010. Banka vykonávala pochybné transakcie, keď vraj vyvádzala aktíva svojich majiteľov z Ruska.

Pugačev, ktorý bol dlho považovaný za „bankára Kremľa“, okrem iného investoval viac ako 100 miliónov eur do francúzskeho lahôdkarstva Hédiard, ktoré prevzal v roku 2007. V júni 2014 parížsky obchodný súd schválil prevzatie reťazca rakúskou spoločnosťou Do & Co.

Ruský podnikateľ vo Francúzsku v roku 2009 tiež kúpil denník France Soir, ktorý však o tri roky neskôr zmizol zo stánkov napriek investíciám v objeme 100 miliónov eur.

Pugačev sa niekoľko rokov snažil vymôcť rozmrazenie svojho majetku v zahraničí a ruský štát obviňoval z toho, že sa proti nemu postavil kvôli kritike Kremľa.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Rusko #Interpol #oligarcha