Kimova sestra zastáva poprednú funkciu vo vládnej strane KĽDR

Severná Kórea po prvýkrát uviedla, že mladšia sestra lídra krajiny Kima Čong-una je významnou predstaviteľkou vládnej robotníckej strany. Potvrdila tak názory analytikov, že je stále významnejšou súčasťou rodinnej dynastie, ktorá vládne uzavretému štátu už tri generácie.

27.11.2014 12:00
Kim Čong-un, KĽDR, Severná Kórea Foto: ,
Severná Kórea po prvýkrát uviedla, že mladšia sestra lídra krajiny Kima Čong-una je významnou predstaviteľkou vládnej robotníckej strany.
debata

Štátne médiá vo štvrtok označili Kim Jo-čong, ktorá má od 25 do 30 rokov, za podpredsedníčku jedného z oddelení v mocnom ústrednom výbore strany. To by mohlo signalizovať jej rastúcu úlohu pri podpore autoritárskej vlády jej brata. Už ich otec Kim Čong-il sa počas svojej 17-ročnej vlády spoliehal na svoju vlastnú sestru.

Jo-čong sa po prvýkrát objavila na verejnosti na pohrebe svojho otca v roku 2011. Odvtedu ju bolo možné príležitostne vidieť na politických podujatiach v sprievode jej brata, avšak bez oficiálnej funkcie v strane.

Predpokladá sa, že chodila do rovnakej školy v Švajčiarsku ako jej brat. Súrodenci majú ešte jedného vlastného brata Kima Čong-čola, ktorý nemá žiadnu vládnu rolu, ako aj jedného nevlastného brata.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un