Americký Ferguson prežil Deň vďakyvzdania bez násilností

Bez prejavov násilia prebehol štvrtkový deň aj večer v americkom meste Ferguson, kde sa tento týždeň odohrávali búrlivé protesty v reakcii na rozhodnutie neobžalovať belošského policajta za zastrelenie neozbrojeného černošského mladíka.

28.11.2014 08:49
Ferguson, streľba Foto: ,
Odznak na podporu zastreleného Michaela Browna.
debata (1)

K pokoju prispel okrem osláv Dňa vďakyvzdania takisto veľký mráz, uviedla stanica CNN. Spomínaný policajt sa podľa svojho právnika rozhodol, že v miestnom zbore skončí.

V uliciach Fergusonu, 21-tisícového predmestia St. Louis v štáte Missouri, boli síce vo štvrtok pripravené čeliť násilnostiam stovky členov Národnej gardy, miesto krvavých potýčok sa však tentoraz ľudia rozhodli pre tradičného moriaka ku Dňu vďakyvzdania.

Na niektorých ďalších miestach USA síce došlo k drobnejším potýčkam, polícia však na rozdiel od minulých dní zatýkala skôr sporadicky. Napríklad pri slávnostnom defilé v New Yorku zadržali sedem ľudí, ktorí sa snažili narušiť jeho priebeh.

Terčom búrlivých reakcií sa začiatkom tohto týždňa stal policajt Darren Wilson, ktorého sa veľká porota rozhodla neobviniť v súvislosti so zastrelením osemnásťročného Michaela Browna. Wilson na verdikt reagoval slovami, že má čisté svedomie a nemohol konať inak, čo odsúdila Brownovho matka.

Podľa svojho právnika Neila Bruntragera však už nemieni pokračovať v práci vo fergusonskom zbore. „Otázka neznie či, ale kedy,“ komentoval podľa CNN advokát jeho plánovaný odchod od polície.

Wilson, ktorý mladíka zabil šiestich ranami z pištole, pred vyšetrovateľmi vypovedal, že ho mladík napadol, naťahoval sa s ním o zbraň a on sa cítil byť ohrozený. Podľa iných tvrdení mladík vraj zdvíhal ruky na znamenie toho, že sa vzdáva. Počas protestov požadujúcich Wilsonovo obžalovanie bolo tento týždeň v USA zadržali vyše 600 ľudí. Väčšinu z nich do štvrtka prepustili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #nepokoje #ferguson