Ruskí vojaci by za boje na Ukrajine mohli ísť za mreže. Poslanci hľadajú riešenie

Ruský parlament má prerokovať poslanecký návrh zákona, ktorý by ruským bojovníkom na východe Ukrajiny priznal oficiálny status vojnových veteránov. Informovala o tom v ruskom vysielaní rozhlasová stanica Rádio Sloboda.

28.11.2014 09:52
Ukrajina, Doneck, proruskí separatisti,... Foto: ,
Moskva tvrdí, že proruským separatistom jej vojaci nepomáhajú. Pripúšťajú len prítomnosť dobrovoľníkov alebo vojakov na dovolenke.
debata (103)

Navrhovateľ zákona Vjačeslav Tetekin tak chce zabrániť tomu, aby ruských „dobrovoľníkov“ stíhali za službu v cudzom vojsku, ktorú ruské zákony zakazujú. Na východoukrajinský front ich podľa Tetekina prešlo približne 30-tisíc.

Ruský zákon trestá službu v cudzom vojnu až 15-ročným väzením. Rusi, ktorí bojujú na ukrajinskom Donbase na strane východoukrajinských separatistov však podľa komunistu Tetekina plní ruské štátne záujmy, aj keď na Ukrajinu vraj odišli bojovať z vlastnej vôle.

„Niektorí tam bojovali týždeň, iní niekoľko mesiacov. Podľa informácií predstaviteľov povstaleckej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky prešlo na front približne 30-tisíc ruských dobrovoľníkov,“ povedal Tetekin pre Rádio Sloboda.

S priznaním statusu vojnového veterána je spojená finančná kompenzácia, ktorá by však podľa ruského poslanca štátnu pokladňu nezaťažila. „Musíme sa hlavne postarať o pozostalých po mŕtvych bojovníkoch a o ranených. Sú ich stovky, možno tisíce. Títo ľudia obhajovali národné záujmy Ruska a štát je povinný sa o ne postarať,“ povedal Tetekin.

Moskva v oficiálnych vyhláseniach pritom dôrazne popiera, že by na Donbase bojovali príslušníci jednotiek ruskej armády. Pripúšťa však, že na východe Ukrajiny pôsobia ruskí „dobrovoľníci“ vrátane vojakov na dovolenke.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #Ukrajina #Donbas