Z lode Mistral pre Rusko zmizlo počítačové vybavenie

Z jednej z dvoch vojnových lodí triedy Mistral, ktoré si vo Francúzsku objednalo Rusko, odcudzili počítačové vybavenie.

28.11.2014 22:57
loď, Mistral Foto: ,
Typ vojenskej lode Mistral.
debata (116)

Vyšetrovanie lúpeže sa týka rozostavaného plavidlá Sevastopoľ v západofrancúzskom prístave Saint-Nazaire. Uviedol to web francúzskeho regionálneho denníka Le Dauphiné.

Z paluby Sevastopoľa zmizli napríklad dva pevné disky, ale aj program pre riadenie komunikácie medzi rôznymi servermi, ktorý vyvinula francúzska firma elektronických a obranných systémov Thales. Ukradnuté vybavenie neobsahovalo žiadne tajné informácie a nie je možné ho použiť inde, než na tejto lodi, ubezpečili úrady.

Loď Vladivostok je už pripravená na odovzdanie, ktoré ale Francúzsko odložilo pre postup Moskvy v ukrajinskej kríze. Druhé plavidlo, v ktorom ku krádeži počítačového vybavenia niekedy v minulých dňoch došlo, si má Rusko prevziať v októbri 2015.

Meno Sevastopoľ nesie loď po veľkom prístave na Kryme, kde sídli ruská čiernomorská flotila. Krymský polostrov Rusko v marci napriek zahraničným protestom anektovalo, Ukrajina ďalej považuje Krym za svoje územie.

Kancelária francúzskeho prezidenta v utorok oznámila, že odovzdanie prvej z dvoch vojnových lodí Francúzsko odkladá na neurčito. Rusko reagovalo oznámením, že sa v prípade nedodržania kontraktu v celkovej hodnote 1,12 miliardy eur, chce súdiť.

Zmluvu o dodávke dvoch plavidiel, ktoré môžu prevážať vrtuľníky a tanky či veliteľské štáby, podpísalo Francúzsko s Ruskom v roku 2011, teda dávno pred ukrajinskú krízou. Ruská armáda mala prvú z dvoch moderných výsadkových lodí od Francúzov prevziať už na konci októbra.

Niektorí spojenci Francúzska na čele s USA dlhodobo vyvíjajú na Paríž tlak, aby ruské vojenské námorníctvo za danej situácie neposilňoval.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Francúzsko #Rusko #Mistral