Cameron je proti prisťahovalectvu z EÚ

Odišli ste do Británie za prácou, ale do šiestich mesiacov ste si ju nenašli? Úrady vás pošlú preč. Zohnali ste si zamestnanie? Ak aj áno, zabudnite počas prvých štyroch rokov na viaceré sociálne výhody. A úplne si vyhoďte z hlavy prídavky na deti, ktoré ste si nevzali so sebou.

29.11.2014 08:11
David Cameron Foto: ,
David Cameron.
debata (14)

Premiér David Cameron predstavil plán, od ktorého si sľubuje zníženie počtu prisťahovalcov do Británie z členských krajín EÚ, čiže aj zo Slovenska.

Cameron predostrel projekt pred blížiacimi sa voľbami, v ktorých vládnym konzervatívcom na budúci rok hrozí strata parlamentných kresiel. Mnohí voliči ich tábora sa totiž začali prikláňať k euroskeptickej Strane nezávislosti Spojeného kráľovstva. Tá spochybňuje zmysel členstva Británie v EÚ a bojuje proti prisťahovalectvu.

Priorita nižšia miera

Cameron už dávnejšie sľúbil, že ak sa udrží v kresle predsedu vlády, podporí vypísanie referenda o zotrvaní v EÚ. Teraz varoval, že v prípade neúspechu plánu obmedziť imigráciu nezaručuje udržanie svojej krajiny v európskej rodine. „Nižšia miera prisťahovalectva z EÚ sa stane prioritou v budúcich vyjednávaniach o členstve Británie a nevylučujem nič, ak nedosiahneme zmeny, ktoré požadujeme,“ zdôraznil Cameron podľa stanice BBC.

Premiér verí, že keď sa mu podarí vyrokovať na pôde EÚ zásadné úpravy, väčšina britských voličov sa vysloví za zachovanie členstva v únii. Priznáva pritom, že pre naplnenie niektorých svojich požiadaviek bude potrebné otvoriť základné európske zmluvy. Dúfa, že sa nestretne s hluchou reakciou. „Debata sa nemôže začať slovíčkom nie. Veď celá EÚ je postavená na kompromisoch,“ podotkol Cameron.

Brusel zatiaľ prišiel s opatrnou odpoveďou. „Sú to britské predstavy. Mali by sa posúdiť bez drámy. Diskutovať o nich pokojne a dôkladne,“ uviedla podľa BBC hovorkyňa Európskej komisie Margaritis Schinasová. Nepriamo pritom upozornila Britániu, že národné parlamenty majú právomoc prijímať opatrenia proti zneužívaniu systému. (Cameronovi sa nepáči, že prisťahovalci z EÚ odčerpávajú veľa peňazí z britských sociálnych zdrojov.)

Plán Davida Camerona obmedziť prisťahovalectvo z členských krajín EÚ

  • Migrantom na štyri roky odoprieť daňové bonusy
  • Zakázať im poberať prídavky na deti žijúce mimo Británie
  • Poslať ich preč, ak si do šiestich mesiacov nenájdu prácu
  • Obmedziť im právo priniesť si to Británie rodinných príslušníkov
  • Urýchliť vyhostenie odsúdených za zločiny
  • Dlhšie zakázať príchod žobrákom a rôznym podvodníkom na britské územie

Prínos a neúnosnosť

Cameron v prejave uznal, že imigrácia znamená pre Britániu prínos, ale podčiarkol, že rast prisťahovalectva začal byť neúnosný: „Vznikol neudržateľný tlak na verejné služby.“ Dodal, že britské obavy sú preto opodstatnené a zmenami sa má dosiahnuť najprísnejší sociálny systém pre imigráciu v Európe. Ako príklad spomenul rodinu zo zahraničia s dvoma deťmi, ktorá dostáva od štátu trojnásobne viac finančných výhod v porovnaní s tým, keby žila vo Francúzsku.

Najnovšia štatistika, ktorá obsahuje údaje od júna 2013 do leta tohto roku, uvádza, že v danom období prišlo do Británie 260-tisíc prisťahovalcov, čo je nárast o 45-tisíc v porovnaní s predchádzajúcou periódou. Celkovo tam žije 2,7 milióna ľudí z členských krajín EÚ. Tvoria 4,3 percenta britského obyvateľstva.

Napriek tomu, že Cameron hovorí o rastúcej záťaži, faktom je, že imigranti z únie sa výrazne podieľajú na produkcii britskej ekonomiky. „Miera ich zamestnanosti predstavuje 78,2 percenta, kým v prípade rodených Britov je to 73,6 percenta,“ poznamenal denník The Guardian. Kritici Cameronovho plánu považujú tieto čísla za dôkaz toho, že títo cudzinci neprichádzajú do Británie ako príživníci.

Ťažké rokovania

Predseda vlády podotkol, že očakáva v EÚ veľmi zložité rokovania o svojich predstavách. Niektoré môžu byť nepriechodné. „Návrh obmedziť poskytovanie sociálnych výhod v trvaní prvých štyroch rokov by bolo ťažké vyrokovať v Bruseli,“ uviedol jeden príklad politický komentátor BBC Nick Robinson.

Tvrdý oriešok vidí aj denník The Guardian: „Pravdepodobne by si to vyžadovalo zmenu v Zmluve o EÚ, čiže dohodu so všetkými zvyšnými 27 členskými štátmi únie. Mohlo by sa to chápať v protiklade so zásadami rovnocenného zaobchádzania – prečo by mal prisťahovalec dostávať menej peňazí za rovnakú prácu?“ Ide o to, že napríklad rodiny s deťmi si môžu uplatniť daňové bonusy, ak majú slabší príjem.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #prisťahovalci #David Cameron