Teroristi zabili v nigérijskej mešite desiatky ľudí

Islamskí extrémisti v piatok v meste Kano na severe Nigérie zabili najmenej 81 ľudí. V miestnej mešite a v jej okolí najskôr odpálili tri bomby a následne začali strieľať na veriacich.

29.11.2014 10:07
debata (2)

Okrem obetí si jeden z najkrvavejších útokov v krajine za posledné roky vyžiadal aj stovky mŕtvych. Zatiaľ sa k nemu nikto oficiálne neprihlásil, podľa expertov však za ním pravdepodobne stojí extrémistická skupina Boko Haram.

Mešita sa nachádza hneď vedľa paláca miestneho emira, ktorý je druhým najvyšším moslimským predstaviteľom v najľudnatejšej africkej krajine. Známy je tiež kritikou Boko Haram. Emir sa tam ale v čase útoku nenachádzal. Nigérijský prezident Goodluck Jonathan je odhodlaný pri pátraní po útočníkoch „nenechať kameň na kameni“.

Boko Haram obsadili v uplynulých mesiacoch početné mestá a obce na severovýchode Nigérie. Úrady bojujú proti skupine, odkedy v roku 2009 začala svoje povstanie. Podľa ľudskoprávnej skupiny Human Rights Watch si útoky islamistov v krajine v tomto roku vyžiadali už viac než 2 000 civilných obetí. Ich cieľom je založiť na obsadených územiach islamský „kalifát“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #islamisti