Na Ukrajinu dorazil ďalší ruský humanitárny konvoj

Na východnú Ukrajinu, kde v posledných hodinách oznámili ďalších mŕtvych pri bojoch vládnych síl so separatistami, dorazila nová humanitárna pomoc z Ruska.

30.11.2014 16:26
konvoj Foto: ,
Na Ukrajinu dorazil ďalší humanitárny konvoj z Ruska.
debata (136)

Podľa agentúry Interfax Rusi priviezli do Luhanska a Donecka viac ako 800 ton nákladu. Agentúra AFP informovala o pokračujúcich bojoch o donecké letisko, ktoré sa už týždne snažia ovládnuť proruskí separatisti. Podľa velenia ukrajinskej armády za posledných 24 hodín na východe krajiny zahynuli traja ukrajinskí vojaci a ďalších 15 sa zranilo. O prípadných obetiach na strane separatistov dostupné zdroje neinformujú.

O pokračujúcej ukrajinskej kríze hovoril v Istanbule aj pápež František a carihradský patriarcha Bartolomej. Obaja cirkevní hodnostári v spoločnom vyhlásení vyzvali znepriatelené strany, aby „hľadali cestu dialógu a rešpektovaní medzinárodné právo“. „Modlíme sa za mier na Ukrajine, ktorá má starobylé kresťanské tradície,“ uviedli Bartolomej a František.

V poradí už ôsmu humanitárnu zásielku, ktorú Rusko vyslalo od tohtoročného augusta, doviezla podľa Interfaxu na východnú Ukrajinu kolóna viac ako 100 nákladných automobilov. Biele kamióny s ruským štátnym znakom as nápisom „Humanitárna pomoc od Ruskej federácie“ viezli podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie predovšetkým potraviny a stavebný materiál.

Kyjev v minulosti dával najavo podozrenie, že zásielky humanitárnej pomoci sú možno skrytým spôsobom, ktorým Rusi zásobujú separatistov vojenským materiálom. Moskva takéto obvinenia odmieta ako nepravdivé. Predchádzajúcich sedem automobilových konvojov podľa ruských úradov doviezlo do oblasti bojov takmer 9 500 ton nákladu, okrem potravín a stavebného materiálu aj lieky.

Kyjev si pripomenul rok od začatia Majdanu

V Kyjeve sa v noci konala pietna akcia na počesť obetí starého krvavého zásahu polície proti účastníkom protestov odmietajúcich vtedajší ukrajinský režim. Na kyjevskom námestí Majdanu, symbolu odporu proti promoskovsky orientovanému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, sa opäť objavili kovové koše ohňom. Ľudia sa pri nich zohrievali rovnako ako vlani.

V noci na 30. novembra vtedy proti demonštrantom zakročili špeciálne policajné jednotky a zranených boli desiatky ľudí. Videá s rok starými zábermi sledovali počas víkendu na veľkoplošných obrazovkách na Majdane tisícky prevažne mladých ľudí.

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier cez víkend zopakoval svoje výhrady o možnosti vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, ktorú presadzuje terajší ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Členstvo Ukrajiny v aliancii z môjho pohľadu nie je na programe dňa,“ vyhlásil Steinmeier v rozhovore s televíznou stanicou ZDF.

Pripustil síce, že takéto želanie Ukrajincov chápe, ale „musíme zostať realistami, nachádzame sa teraz uprostred nebezpečného konfliktu“.

Porošenko chce o vstupe do NATO usporiadať na Ukrajine referendum. Nový generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg v piatok ruskej rozhlasovej stanici Echo Moskvy bez podrobností povedal, že by výsledky takéhoto hlasovania rešpektoval.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #humanitárny konvoj