Donalda Tuska neprirovnajú k mokrej handre

Belgičana nahrádza Poliak. Expremiér Donald Tusk (57) v pondelok oficiálne preberá kreslo predsedu Európskej rady po bývalom belgickom predsedovi vlády Hermanovi Van Rompuyovi (67). Funkcia vznikla v Lisabonskej zmluve, ktorou sa Európska únia riadi od 1. decembra 2009.

01.12.2014 08:39
Donald Tusk, Herman Van Rompuy Foto: ,
Herman Van Rompuy (vpravo) prepúšťa kreslo predsedu Európskej rady bývalému poľskému premiérovi Donaldovi Tuskovi.
debata (6)

Do úradu vstúpil Van Rompuy s neoficiálnym titulom prezident EÚ a okamžite sa dostal pod paľbu kritiky euroskeptikov. "Máte charizmu mokrej handry,“ krikľúnsky mu v Európskom parlamente chrstol urážku do tváre Nigel Farage, šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

"Čo sa týka verejného vystupovania, bol Van Rompuy tichým mužom,“ reagoval pre Pravdu znalec európskej politiky Roderick Parkes zo Švédskeho inštitútu pre medzinárodne vzťahy. Expert naznačuje, že Tuska k mokrej handre nikto neprirovná.

"Van Rompuy prešiel funkčnými obdobiami bez toho, aby predniesol zaujímavý prejav. Nakoniec bol v mysli verejnosti do veľkej miery definovaný Farageovým vyhlásením o mokrej handre. Predpokladám, že Tusk bude hovoriť otvorenejšie,“ myslí si Parkes.

Prišiel som, videl som… a uvidíme

"Funkciu zvládol Van Rompuy podľa očakávaní. Nazdávam sa však, že Tusk bude viditeľnejší,“ uviedla pre Pravdu aj Doreen Allerkampová, expertka na EÚ z univerzity v Mannheime. Nasvedčujú tomu aj Tuskove vyjadrenia. "Prišiel som, videl som… a uvidíme, čo sa stane. Brusel, prichádzam,“ napísal nastupujúci šéf Európskej rady v sobotu na sociálnej sieti Twitter.

Van Rompuy bol v prvom rade manažérom Európskej rady. "Tí, čo ho poznajú, naznačujú, že bol celkom efektívny v koordinácii agendy,“ hovorí Christian Schweiger, odborník na európsku politiku z Durhamskej univerzity v Británii. "Možno bol dobrý administrátor, čo sa týka bežnej práce v Európskej rade. Určite mu však chýbala charizma a strategická vízia, ako dosiahnuť väčšiu jednotu medzi 28 členskými štátmi únie,“ povedal Schweiger pre Pravdu. Na obranu Van Rompuya je správne povedať, že prevzal úplne novú funkciu. A takmer vzápätí sa EÚ prepadla do ekonomickej krízy, keď jej mnohí predpovedali rozpad.

"Môjmu predsedníctvu dominovala kríza v eurozóne. S veľkým úsilím sme uspeli pri stabilizácii situácie,“ uviedol Van Rompuy začiatkom novembra v Európskom parlamente. "Zvládli sme odvrátiť skutočnú katastrofu. Stojí za tým spoločná snaha európskych inštitúcií a členských štátov,“ vyhlásil európsky politik.

Pre Tuska má Van Rompuy radu. Mal by sa vraj riadiť troma princípmi. Hovoriť pravdu, vytvárať nádej a obnovovať dôveru medzi členskými štátmi, inštitúciami a lídrami.

Prvý z východu únie

Poliak Tusk je prvý politikom z krajín strednej a východnej Európy, ktorý preberá jednu z vrcholných funkcií EÚ.

"Bude chcieť zmeniť Európsku radu,“ povedal o poľskom expremiérovi Parkes. "EÚ čelí strategickým výzvam. Je práve na východnej časti únie, aby udávala tón agende. Čo sa týka transatlantickej dohody o voľnom obchode, východného partnerstva, obrany aj energetiky,“ vysvetľuje expert.

"Nemám rád ideológie,“ hovorí o sebe Tusk. "Nemám rád stratégie na 20 rokov. Je to hlúposť. Musíte byť pripravený na každú situáciu. Musíte chrániť základy, primárne hodnoty,“ vyhlásil poľský politik pre denník Financial Times, ako si predstavuje manažovanie Európskej rady.

Tusk tvrdí, že pevne verí v Európu. "Nie ako euroentuziasta či naivný federalista, ale preto, že som poľský patriot. Dnes aj o päť, o desať rokov budú záujmy EÚ na sto percent rovnaké, ako poľské záujmy,“ povedal Tusk.

Obsadenie funkcie predsedu Európskej rady majú na starosti lídri únie, ktorí do nej vyberajú kandidáta na dva a pol roka. Potom môžu rozhodnúť, že na poste zostane ďalšie rovnako dlhé funkčné obdobie.

Tuskova angličtina

I will polish my English – Vypilujem svoju angličtinu. Túto vetu vyriekol koncom augusta vtedy ešte poľský premiér Donald Tusk, keď ho zvolili za predsedu Európskej rady. Viaceré výčitky k nemu smerovali práve preto, že jeho angličtina vraj nie je práve dokonalá. Poľský denník Gazeta Wyborcza sa toho hneď chytil a začal prinášať kurz angličtiny pre ľudí aj Tuska. Britský denník Financial Times po rozhovore s expremiérom označil pred pár dňami Tuskovu angličtinu za plynulú. "Jeho angličtina je v skutočnosti celkom dobrá,“ povedal pre Pravdu aj Roderick Parkes, ktorý pôsobil vo Varšave ako programový koordinátor programu EÚ v Poľskom inštitúte pre medzinárodné vzťahy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Európska rada