Tusk vyzval na ochranu hraníc EÚ, zdôraznil väzby na USA

Nový predseda Európskej rady, poľský expremiér Donald Tusk vyzval na ochranu základných hodnôt a hraníc Európskej únie, vyzdvihol ale aj spojenecké väzby so Spojenými štátmi.

01.12.2014 11:56 , aktualizované: 18:47
Donald Tusk Foto: ,
Donald Tusk.
debata (88)

Päťdesiatsedemročný východoeurópsky politik prevzal oficiálne funkciu od svojho predchodcu, Belgičana Hermana Van Rompuya, ktorý bol „prezidentom EÚ“ päť rokov. Najvyšší predstavitelia Európskej únie si vybrali Tuska do čela EÚ koncom augusta.

Európska únia podľa Tuska „prechádza ťažkými časmi a potrebuje zaznamenať úspech“. K jeho dosiahnutiu v najbližších rokoch je podľa neho potrebné splniť štyri veľké úlohy.

„Po prvé, chrániť naše základné hodnoty, solidaritu, slobodu a jednotu proti hrozbám prichádzajúcim zvonku i zvnútra.“ vyhlásil. „Nielen euroskeptici dnes spochybňujú hodnoty EÚ, máme aj nepriateľov, nielen pochybovačov,“ doplnil, no bližšie neupresnil, o koho ide.

Tusk za druhú úlohu označil „nemilosrdné odhodlanie skoncovať s ekonomickou krízou“. Je podľa neho povinnosťou členov EÚ zavŕšiť „skutočnú ekonomickú a menovú úniu“. „Naša spoločná mena, euro, je našou výhodou, nie nevýhodou,“ zdôraznil.

„Po tretie, Európa musí zabezpečiť svoje hranice a podporovať tie vo svojom susedstve, ktoré zahrňujú naše hodnoty,“ povedal Tusk. „Po štvrté, vzťahy medzi Európou a Spojenými štátmi sú chrbticou spoločenstva demokratických štátov,“ vyhlásil.

Poľský predstaviteľ, u ktorého je zdôrazňované jeho európanstvo a schopnosti preukázané v domácej politike, bol pre niektorých prekvapivou voľbou. Jasnú podporu mal ale napríklad od nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, s ňou Tuska spájajú priateľské vzťahy. Funkčné obdobie je dva a pol roka s jednou možnosťou opakovania.

Významnou rolou prezidenta EÚ, ako je funkcia predsedu Európskej rady často označovaná, je okrem reprezentácie únie v zahraničí vyjednávanie s lídrami štátov únie, s cieľom nájsť pre všetkých 28 krajín prijateľný kompromis v kľúčových alebo kontroverzných otázkach. Tuska čaká prvý samit v novej úlohe krátko pred Vianocami, a to 18. a 19. decembra v Bruseli.

Európska rada je jedným z vrcholných orgánov Európskej únie, sídli v Bruseli. Jej členmi sú hlavy štátov alebo predsedovia vlád členských krajín Európskej únie, na zasadnutí rady sa zúčastňuje predseda Európskej komisie.

Pondelkovou výmenou vo vedení Európskej rady sa končia výrazné personálne obmeny v inštitúciách EÚ, ktoré odštartovali jarné voľby do Európskeho parlamentu a pokračovali vymenovaním novej Európskej komisie pod vedením Luxemburčana Jeana-Clauda Junckera.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Európska rada