Zeman bude vetovať prípadné zvýšenie platov politikov

Český prezident Miloš Zeman by vetoval prípadné štrnásťpercentné zvýšenie platov politikov. Podľa neho ide o "nenažranosť,“ povedal v pondelok pri návšteve Brna.

01.12.2014 13:51
zeman03 Foto: ,
Miloš Zeman.
debata (2)

V prípade prezidentského veta u novely schvaľovanej „na poslednú chvíľu“ sa však môže stať, že platy skokovo vzrastú dokonca o 26 percent. „Sú tisíce regionálnych zástupcov, ktorí pracujú podstatne viac a sú odmeňovaní podstatne menej než niektorí poslanci. Ich požiadavka je nenažranosť,“ vyhlásil Zeman.

Vzhľadom na to, že poslanci riešia svoje platy na poslednú chvíľu – len niekoľko týždňov pred koncom roku – sa ponúka otázka, či možno prípadné prezidentovo veto ešte prehlasovať. Záležať totiž bude na tom, ako rýchlo poslanci zákon v Snemovni prerokujú, schvália a pošlú do Senátu.

Ten by sa ním mohol teoreticky zaoberať na svojej schôdzi 10. decembra a posunúť ho prezidentovi. Platmi poslancov sa bude zaoberať plénum Snemovne na svojej nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začína v utorok, uvádza portál IDnes.cz.

Zvýšenie platov politikov v Česku

  • Platy sa mali pôvodne zvyšovať o 14,4 percenta, na ktorých sa dohodli poslanecké kluby, túto možnosť podporil aj výbor českej snemovne.
  • Vedenie vládnych sociálnych demokratov (ČSSD) s týmto navýšením nesúhlasilo. Premiér Bohuslav Sobotka pôvodne navrhoval 3,5 percenta, vláda plánovala 1-percentný rast platov.
  • Po štvrtkovom rokovaní, na ktorom mal od premiéra zaznieť kompromis, sa údajne hovorilo o 5 percentách.
  • Pokiaľ dôjde k obštrukciám a zmeny sa nepodarí presadiť, mzda zákonodarcov vzrastie od januára 2015 viac než o 26 percent.

(ČT24)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Česko #Miloš Zeman