Kyjev a Moskva sa vraj dohodli na zastavení bojov o donecké letisko

Splnomocnenci Ukrajiny a Ruska sa dohodli na zastavení bojov v priestore doneckého medzinárodného letiska, kde už niekoľko mesiacov pokračujú tvrdé boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými radikálmi.

01.12.2014 15:58 , aktualizované: 20:39
debata (192)

Pokoj zbraní podľa Kyjeva dohodli členovia rusko-ukrajinskej vojenskej komisie, ktorá má dohliadať na dodržanie prímeria vyhláseného v septembri.

Podľa ukrajinskej agentúry Unian bolo zastavenie paľby dohodnuté priamo v priestore doneckého letiska, kam počas dňa členovia rusko-ukrajinskej komisie dorazili. Rokovania za ukrajinskú stranu viedol generál Volodymyr Askarov, jeho ruským partnerom bol generál Alexandr Lencov.

Dohodu o pokoji zbraní si vynútili silnejúci bojové operácie na severe Donecka, kde medzinárodné letisko leží. Letecký uzol, ktorý nesie meno skladateľa Sergeja Prokofieva, bol počas bojových operácií prakticky zničený.

V podzemí niekoľkých terminálov sa udržali ukrajinskí vojaci, ktorí po dlhé týždne odolávajú delostreleckému a raketovému ostreľovaniu vedenému z pozícií separatistov. Napriek prímeriu dohodnutému v septembri v Minsku boli boje stále silnejšie a zvyšoval sa aj počet civilných obetí v okolitých štvrtiach.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie ukrajinského velenia napísala, že do bojov o letisko sa po boku separatistov zapojili ruské špeciálne jednotky. Kyjev navyše obvinil Moskvu, že do oblasti dodala delostreleckú muníciu, aby tlak povstalcov na letisko podporila.

Ukrajina opakovane obviňuje Moskvu z vyslania vojakov na východ krajiny. Tiež Severoatlantická aliancia zastáva názor, že sa do bojov na východe Ukrajiny zapojili ruskí vojaci. Kremeľ pobúrenia z priameho zasahovania do konfliktu dôrazne odmieta. Zároveň ale pripúšťa, že v Donbase pôsobia ruskí dobrovoľníci vrátane „vojakov na dovolenke“.

Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko počas dňa vyhlásil, že boje pri doneckom letisku boli cez víkend mimoriadne tvrdé. „Sú tam ruské špeciálne sily. Už tretí deň sa o niečo pokúšajú,“ povedal v telefonickom rozhovore s Reuters.

Lysenko tiež vyhlásil, že za uplynulých 24 hodín zahynuli počas intenzívneho ostreľovania letiska traja ukrajinskí vojaci. Terajšie vystupňovanie delostreleckej paľby potom dal do súvislosti s novým ruským konvojom nákladných automobilov, ktorý na východ Ukrajiny dorazil v nedeľu.

Moskva ale trvá na tom, že jej zásielky pomoci sú výhradne mierové. Konflikt na Ukrajine si podľa aktuálnej bilancie OSN vyžiadal cez 4 350 mŕtvych a viac ako 10-tisíc zranených.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina