Putin rokoval v Turecku o rozšírení vzájomného obchodu

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok v Ankare stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, aby s ním prerokoval najmä prehĺbenie vzájomných obchodných vzťahov.

01.12.2014 20:54
Putin, Erdogan Foto: ,
Vladimir Putin (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan.
debata (14)

Rusko má s Tureckom nadštandardne dobré ekonomické vzťahy, ale takisto i nezhody o angažmáne v konfliktoch v Sýrii a na Ukrajine. Putin vopred avizoval, že chce na stretnutí s tureckým prezidentom predstaviť svoj plán, ako by mohlo Rusko strojnásobiť vývoz do Turecka. Na programe rokovania bola aj situácia na Blízkom východe, najmä o boji proti extrémistom z hnutia Islamský štát.

Rusko je pre Ankaru dôležité ako hlavný dodávateľ ropy a plynu, u ktorého turecká strana teraz vzhľadom na prudký pokles cien ropy žiada výraznú zľavu. Turecko zase predstavuje pre Moskvu druhého najvýznamnejšieho obchodného partnera hneď po Nemecku.

Putin už skôr chválil podľa neho prezieravý postoj Turecka, ktoré sa nepridalo k protiruským sankciám Európskej únie. V diplomatických otázkach ale panujú medzi oboma krajinami hlboké rozpory.

Erdogan patrí k hlavným kritikom sýrskeho prezidenta Bašara Asada, ktorí si želajú jeho zosadenie, zatiaľ čo Rusko je jedným z jeho dôležitých spojencov. Nezhody predstavuje aj ruská anexia Krymu, pretože Turecko má tradične úzke väzby s tatárskou populáciu na polostrove.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan