Ruský prezident Putin v Moldavsku vyhral i prehral

Moldavskí socialisti, ktorých lídri na predvolebných plagátoch pózovali so šéfom Kremľa, prekvapujúco zvíťazili v nedeľňajších parlamentných voľbách. Ich vodca Igor Dodon, favorit ruského prezidenta Vladimira Putina, však vládu nezostaví.

02.12.2014 08:43
Moldavsko, voľby Foto: ,
"Volila som Európu," oznamuje moldavská študentka na transparente.
debata (16)

Pre svoj zámer otočiť smerovanie najchudobnejšej krajiny Európy, vklinenej medzi Ukrajinu a Rumunsko, zo Západu na Východ v budúcom parlamente ťažko nájde partnera.

„Nevstúpime do koalície s proeurópskymi stranami. Dohovárať sa budeme len s tými, ktorí pristúpia na zrušenie dohody s Európou a na postup smerom k colnej únii,“ vyhlásil pre televíziu Rossija 24.

Moldavsko iba nedávno podpísalo asociačnú dohodu s Európskou úniou a ratifikovalo ju aj s ekonomickými záväzkami, ktoré vylučujú jeho účasť v Ruskom vedenej euroáziskej colnej únii. Moskva za to Kišiňov potrestala embargom na dovoz vína, mäsa, ovocia a zeleniny, s čím sa agrárna krajina len ťažko vyrovnáva.

Kremeľ pred voľbami neskrývane podporoval moldavských socialistov, Putin ich lídrov prijal v Kremli a mnohým z vyše pol milióna občanov Moldavska, ktorí načierno pracujú v Rusku, dal „migračnú amnestiu“, aby mohli odcestovať domov na voľby bez strachu, že ich už späť do Ruska nepustia.

Parlamentné voľby, považované za referendum o geopolitickej orientácii krajiny, stúpenci európskej integrácie v konečnom súčte tesne vyhrali. Tri stredopravicové strany, orientujúce sa na Brusel, získali dohromady bezmála 45 percent hlasov, čo im v 101-člennom parlamente zabezpečí 54 kresiel. Socialistom by nepomohlo ani spojenectvo s treťou najsilnejšou stranou, komunistami. Tí navyše lavírujú medzi Moskvou a Bruselom a asociačnú dohodu s EÚ nechcú vypovedať.

Expremiér Vlad Filat, líder liberálnych demokratov, najsilnejšej strany proeurópskej trojky, včera pripustil, že doterajšia koalícia, ktorej vládnutie bolo poznačené vnútornými rozpormi a korupčnými škandálmi, stratila časť stúpencov. „Získali sme o štyri až päť mandátov menej. Ale ak zvážite, že sme riadili krajinu päť rokov, počas ktorých bola vojna na východe Ukrajiny, globálna kríza a ruské embargo, tak sme nedopadli až tak zle,“ vyhlásil. Nečakaný úspech socialistov Filat bagatelizuje tým, že za ním stojí Moskva. „To nie je výsledok Dodona, to je výsledok Putina,“ vyhlásil.

Koaličné rozhovory budú ťažké a zrejme zdĺhavé, predpovedajú experti nielen pre vzájomnú neznášanlivosť lídrov proeurópskych strán, ale aj pre ich rozdielne geopolitické predstavy. Kým liberáli si želajú vstup nielen do EÚ, ale aj do NATO, demokrati trvajú na zachovaní štatútu neutrality.

Na chybný krok koaličnej trojky sa socialisti chystajú ostražito striehnuť. „Vytvoríme silnú opozíciu, pred ktorou sa európski integracionisti budú triasť od strachu,“ varuje ich vodca Dodon.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Vladimir Putin #Moldavsko