Budú mať svoj štát? Palestínčania sa blížia k cieľu

Milióny ľudí v pásme Gazy i na západnom brehu Jordánu očakávajú, že ich zákonné právo na samostatný štát sa napokon stane realitou. Novou nádejou je v tomto smere víkendové rozhodnutie Ligy arabských štátov predložiť v najbližších dňoch v Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie o vytvorení palestínskeho štátu.

02.12.2014 09:21
Izrael, Palestína, protest Foto: ,
zraelská ľavica protestovala počas víkendu v Jeruzaleme proti kontroverznému návrhu zákona, ktorý by definoval Izrael ako ,,židovský štát". Na transparente v hebrejčine je napísané: ,,Židia a Arabi odmietajú byť nepriatelia."
debata (1)

„O palestínskej otázke sa rokovalo aj v minulosti, ale novinkou je, že sa arabské štáty a Palestína rozhodli prostredníctvom Jordánska obrátiť na BR¤OSN s arabským návrhom rezolúcie,“ cituje Reuters šéfa ligy Nabíla Arabího.

Podľa viacerých zdrojov podstatou návrhu je požiadavka, aby Izrael opustil okupované palestínske územia do novembra 2016. Tel¤Aviv by mal Palestínčanom prenechať okrem západného brehu Jordánu a pásma Gazy aj východný Jeruzalem.

Nie je tajomstvom, že Izrael považuje podobné plány za ohrozenie svojej bezpečnosti. V tomto smere sa najviac spolieha na amerického strategického spojenca, ktorý vždy v prípade potreby zatiahol za „brzdu“ v podobe využitia práva veta. Izrael pritom na pozadí pokračujúcej okupácie, výstavby židovských osád na palestínskom území a negovania práva palestínskych utečencov na návrat trvá na uzavretí trvalej mierovej dohody s Ramalláhom. Volá po nej aj šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.

„Výsledkom úsilia únie v prípade urovnania blízkovýchodného napätia musí byť vznik palestínskeho štátu v hraniciach roku 1967, možno výmenou územia, a s Jeruzalemom ako hlavným mestom oboch štátov, ale za predpokladu garantovania bezpečnosti Izraela,“ povedala jedným dychom Mogheriniová citovaná portálom Izrus.co.il.

Izrael už tradične, nielen kvôli súčasnej hlbokej vládnej kríze, sa neponáhľa s reakciou na najnovší krok Arabov. Zato Moskva pri príležitosti Medzinárodného dňa solidarity s palestínskym ľudom už dala jasne najavo ochotu pomôcť Palestínčanom získať štátnosť.

„Vychádzame pritom z toho, že získanie palestínskej národnej suverenity na základe všeobecne platných medzinárodných právnych noriem bude dôležitým faktorom pri dosiahnutí komplexného, spravodlivého urovnania konfliktu na Blízkom východe,“ obsahuje vyjadrenie Vladimira Putina na internetovej stránke Kremľa s tým, že „Rusko bude pokračovať aj v pomáhaní pri obnovení palestínsko-izraelského dialógu“.

Palestínčania však obnovenie dialógu s Izraelom vidia skepticky. „Viac čakať nemôžeme. Tým skôr, že v Izraeli už nemáme partnerov na rozhovory,“ cituje prezidenta Abbása portál ISRAland.

Aj preto k uznaniu palestínskeho štátu spejú viaceré krajiny. Švédsko tak už urobilo. Jeho krok väčšina považuje za silný signál palestínskemu úsiliu a možno aj otvoreniu cesty k uznaniu palestínskeho štátu aj zo strany ďalších členov EÚ. Napríklad v prípade Francúzska. Aj keď podľa ministra zahraničia Laurenta Fabiusa to bude najskôr do dvoch rokov. A to aj v prípade, že sa nepodarí obnoviť mierový dialóg s Izraelom.

„Otázkou je, kedy a ako to uskutočníme,“ povedal minister pred utorkovým hlasovaním parlamentu o predmetnom probléme. Európsky parlament tak má urobiť v polovici decembra. Ako informoval denník Jerusalem Post, pôvodne sa mali poslanci vyjadriť 5.¤decembra. Podľa portálu Rosbalt odvolávajúceho sa na diplomatické zdroje dôvodom odkladu o desať dní sú okrem iného názorové nezhody medzi jednotlivými frakciami, ale hlavne odpor niektorých nemeckých poslancov a predovšetkým aktívny lobing izraelských diplomatov v Bruseli.

„Ak Izraelčania nechcú dva štáty, tak Palestínčania budú aj naďalej presadzovať vznik demokratického štátu, v ktorom budú žiť vedľa seba Arabi aj Židia,“ vyhlásil nedávno pre denník La Stampa Mustafa Bargúti, palestínsky exminister. Čoraz viac Palestínčanov podľa neho dnes verí, že idea samostatného štátu napokon neskončí v hmlovine politických intríg.

Z míľnikov smerujúcich k Štátu Palestína

  • 29. novembra 1947 – VZ¤OSN prijalo rezolúciu č.¤181 o rozdelení Palestíny na dva štáty – židovský a arabský; Jeruzalem mal byť pod medzinárodnou správou.
  • 14. mája 1948 – Bol vyhlásený Izraelský štát.
  • 15. mája 1948 – Ozbrojené sily piatich arabských krajín prekročili hranice Izraela – prvá izraelsko-arabská vojna, skončila sa v marci 1949. Izrael obsadil asi 50 percent územia určeného rezolúciou OSN pre palestínsky štát.
  • 28. mája 1964 – V Káhire založili Organizáciu za oslobodenie Palestíny (OOP).
  • 22. novembra 1974 – OOP získala štatút pozorovateľa v OSN.
  • September 1982 – Liga arabských štátov (LAŠ) súhlasila s plánom kráľa Fahda z roku 1981 (uznanie Izraela, vytvorenie palestínskeho štátu a stiahnutie sa Izraelčanov za hranice spred roku 1967).
  • 15. novembra 1988 – Bol vyhlásený štát Palestína.
  • 13. septembra 1993 – Izrael a OOP v Oslo vzájomne uznali Deklaráciu o princípoch palestínskej autonómie.
  • 30. apríla 2003 – OSN, USA, Rusko a EÚ zverejnili mierový plán, podľa ktorého mal do roku 2005 vzniknúť palestínsky štát.
  • 9. januára 2005 – Mahmúd Abbás sa stal palestínskym prezidentom.
  • 23. septembra 2011 – Mahmúd Abbás požiadal v New Yorku o uznanie Palestíny ako štátu OSN.
  • 29. novembra 2012 – VZ¤OSN povýšilo štatút Palestíny na nečlenský pozorovateľský štát (ako Vatikán).
  • 30. októbra 2014 – Švédsko uznalo Palestínu ako štát.
  • 29. novembra 2014 – LAŠ sa rozhodla predložiť BR¤OSN návrh o vytvorení palestínskeho štá­tu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína