V Egypte sa odvolali proti zrušeniu obvinení pre Mubaraka

Egyptský prokurátor sa odvolal proti rozhodnutiu súdu zbaviť bývalého prezidenta Husního Mubaraka obvinení z nariadenia vrážd demonštrantov počas protestov z roku 2011, ktoré viedli k jeho zosadeniu.

02.12.2014 13:57
Mubarak Foto: ,
Husního Mubaraka prepravil v sobotu do súdnej siene na policajnej akadémii vrtuľník z vojenskej nemocnice v Káhire.
debata

Verejný žalobca Hišám Barakát v utorok oznámil, že odvolanie sa bude týkať aj vtedajšieho ministra vnútra Habíba al-Ádlího a ďalších piatich ľudí, ktorých súd taktiež oslobodil. „Štúdium dôvodov verdiktu odhalilo formálne chyby, ktoré ovplyvnili rozsudok,“ vyhlásil prokurátor.

Odvolací súd teraz rozhodne, či odvolanie prijme a nariadi zopakovanie procesu, alebo ho odmietne a potvrdí oslobodzujúci rozsudok. V prípade nového procesu by podľa egyptského práva išlo o tretí a posledný proces týkajúci sa tohto obvinenia.

Osemdesiatšesťročný bývalý líder po sobotňajších verdiktoch nevyjde na slobodu. V máji ho odsúdili v inom prípade za zneužívanie verejných prostriedkov a trojročný trest si odpykáva v domácom väzení. Pre zlý zdravotný stav bol celý čas vo vojenskej nemocnici na okraji hlavného mesta Káhira. Oslobodzujúci rozsudok viedol k masovým protestom, pri ktorých prišli o život dvaja ľudia a deväť utrpelo zranenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #súd #Husní Mubarak