Ministri zahraničia NATO potvrdili novú misiu v Afganistane

Ministri zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) v utorok v Bruseli formálne potvrdili začatie novej aliančnej misie v Afganistane od začiatku budúceho roka.

02.12.2014 22:45
debata (14)

Misia, ktorá nahradí dlhoročné pôsobenie medzinárodných síl ISAF, má byť nebojová. Približne 12-tisíc vojakov NATO bude pomáhať s výcvikom afganských bezpečnostných síl.

Ako už v pondelok v aliančnej centrále zdôraznil nový prezident Afganistanu Ašraf Ghaní, približne 350-tisíc tamojších vojakov a policajtov je od januára pripravených „splniť svoju vlasteneckú povinnosť“ a prevziať zodpovednosť za bezpečnosť krajiny a jej obyvateľov. V Afganistane pritom násilie v posledných dňoch silnie, len metropolu Kábul za posledné dva týždne zasiahlo najmenej deväť útokov.

Napriek tomu bol pred novinármi generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg opatrne optimistický. „Samozrejme, že je stále potrebné mnohé vykonať. Bezpečnostné výzvy trvajú a reformy musia pokračovať. Ale ľudia v Afganistane majú teraz šancu na lepšiu budúcnosť,“ vyhlásil. Uviedol tiež, že krajina už nie je útočiskom medzinárodného terorizmu.

Medzinárodná operácia ISAF bola spustená už v roku 2001, prešli ňou vojaci 50 národov. Za trinásť rokov jej pôsobenia v krajine ich položilo život približne 3 500 a ako pripomenul prezident Ghaní, afganské straty sú ešte vyššie. Na začiatku októbra bolo v Afganistane cez 34 500 vojakov ISAF, počty sa s blížiacim sa koncom jej pôsobenia znižujú.

Kábul ale dlhší čas nechával neuzatvorené zmluvy s USA i NATO, na základe ktorých by bolo možné spustiť menšiu a nebojovú nástupnícku operáciu Resolute Support. Podpísané boli na konci septembra, až donedávna sa ale predlžovala ich ratifikácia v parlamente, posledný z dokumentov tak Ghaní definitívne potvrdil až túto nedeľu.

Nová podporná misia by mala mať približne 12-tisíc vojakov, ktorí budú pomáhať s výcvikom a školením svojich afganských partnerov, vojakov i policajtov. Pôsobiť má iba na piatich miestach v krajine.

Okrem Američanov sa počíta s účasťou napríklad nemeckých, tureckých či talianskych vojakov. Česká republika by sa mala zapojiť 300 vojakov, Slovensko niekoľko desiatok ľudí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #NATO #Jens Stoltenberg